Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Poslední místo i naděje v mládeži. Kam dokráčí Dynamo?

Největší jihočeský fotbalový klub zažívá ve Fortuna lize výsledkovou i herní mizérii. První tým, který je vždy výkladní skříní každého klubu, chtěl od začátku sezóny vsadit na atraktivní herní styl. Chtěl upustit od herního projevu většiny regionálních klubů hrajících nejvyšší tuzemskou soutěž, který je většinou postaven na jednoduché hře v kombinaci s urputnou defenzivou a zbožným přáním, že třeba vyjde jeden brejk. Kam Dynamo kráčí a proč je z pochopitelných důvodů lákadlem pro případné silné investory?

Výsledky Dynama v podzimní části první ligy ukazují, že se vize trenérů nepotkávají s výsledky, které by dodaly hráčům klid na kopačky. Klub v letní přestávce utrpěl odchodem některých hráčů a po sérii nezdarů se propadl na dno prvoligové tabulky.

Otázkou, která má hodnotu prvoligové licence, zůstává, jestli se může Dynamo ze spodních pater Fortuna ligy vyhrabat a zachovat pro jižní Čechy první ligu. Přestavba kádru ani změna na trenérském postu podle mého nebude dostatečnou zárukou toho, aby jihočeský klub dokázal naplňovat svůj potenciál.

Dynamo může těžit z akademie, práce s fanoušky žalostná

Pokud chcete postavit úspěšný klub, potřebujete k tomu několik základních stavebních kamenů. Kruciálním je samozřejmě kvalita mládeže, která je vyjádřena výsledky klubové akademie a schopností udržet, rozvinout a úspěšně prodat fotbalové talenty. V tomto ohledu se blýská na lepší časy. Dorostenecký tým U19 se pod vedením Slávy Rožbouda propracoval na horní příčky celostátní dorostenecké ligy, což není jev obvyklý a klub by z kvality hráčů akademie mohl profitovat v budoucnu.

Autor textu je spolumajitel Drbna.cz a odchovanec Dynama.

Dynamácká mládež může už řádku let těžit z kvalitních podmínek pro přípravu, které ji umožňuje na české poměry nadstandardní tréninkové centrum Složiště. Mít k dispozici dostatečné zázemí pro přípravu mladých fotbalistů a fotbalistek je dalším nezbytným prvkem stability úspěšného fotbalového klubu.

Fotbal se samozřejmě hraje pro fanoušky a bez nich to prostě není taková zábava a klubová pokladna může být výrazně ovlivněna tím, kolik lidí na zápasy chodí. Dynamo má dlouhodobě problém rozšířit jádro kotle, který by hráčům dokázal připravit bouřlivou atmosféru v době, kdy hrají o prvoligovou příslušnost. V případě, že přijede dostatečně atraktivní soupeř, tak se občasně ke kotli přidá i hlavní tribuna. Ta se však nezmůže na nic víc než na pokřik: „Dynamo, Dynamo, Dynamo!“ Problémem příjezdu fanoušků pražských „S“ nebo Baníku je schopnost překřičet domácí ultras. Otázkou pak je, kdo je tedy vlastně na „Střeláku“ doma? Obecně vzato, je práce s fanoušky na Střeleckém ostrově žalostná.

V době internetové s dominancí sociálních sítí se proměňuje i marketing sportovních klubů a bez kvalitního marketingu se první liga hrát nedá. Marketing je prostředkem nejen zviditelnění klubu, ale především jeho partnerů. Dynamo má celkem slušně zpracovaný obsah pro sociální sítě včetně grafických prvků, pokulhává však ve schopnosti aktivovat nové partnery a za rámeček si rozhodně nedá jasnou a transparentní komunikaci směrem k veřejnosti prostřednictvím tradičních médií včetně jeho mediálních partnerů (autor textu je spolumajitelem Drbna.cz). Tato forma komunikace je často zmatečná a ke transparentnosti má opravdu hodně daleko. V tomto ohledu musíme bohužel vzpomenout na kauzu „jabloneckého fanouška“, kreditu nepřidá komunikace kolem hráče Jakuba Hory z posledních dnů.

Klub měla na radaru silná byznysová jména

Nenaplněného potenciálu největšího jihočeského fotbalového klubu jsem si vědom nejen já, ale také potenciální investoři či zájemci o akcionářský vstup. V posledním půlroce mne kontaktovali dva velice vážní zájemci o koupi klubu. Oběma jsem slíbil mlčenlivost, kterou ve svém oboru ctím a pokud tento záměr nebudou chtít zveřejnit sami, tak ze mě jméno nedostane ani pár volů.

Jakub Hora nezasáhne do zápasů Dynama. Situace se řeší, vzkázal klub

Před fotbalisty českobudějovického Dynama jsou klíčové zápasy podzimní části. V neděli vyzvou Jihočeši venku Liberec, poté hostí doma Teplice. Dnes klub informoval o tom, že do utkání A-týmu nezasáhne záložník Jakub Hora, o jehož případném...

Oba zájemci by dle mého názoru byli pro Dynamo jednoznačnou vzpruhou a klubu by se dal předvídat raketový růst. Oba zájemci disponují silným kapitálovým zázemím, pracují v perspektivních oborech a mají dostatečný zápal, pokud se do něčeho vrhnou. Oba zájemci však ze svých záměrů nakonec ustoupili. Jejich důvody znám, ale neznám názor pana Koubka a tudíž by nebylo fér tuto záležitost více komentovat. Jako odchovanec Dynama a člověk, který přeje klubu jen to nejlepší to mohu shrnout slovy: „Je to škoda.“

Oklikou jsem se tak dostal k nejzásadnějšímu stavebnímu kameni jakékoliv organizace a tou je osoba majitele a její management. Možná vám následný příměr přijde přitažený za vlasy, ale Dynamo má stejný problém jako Manchester United. Doufám, že jste nespadli ze židle. Ale máte snad pocit, že má Manchester United špatné hráče nebo že nemá dobrou akademii či špatný marketing?

Jde sice o klub z jiné galaxie, ale je evidentní, že akcionářská struktura a „firemní kultura“ je klíčová ve všech oborech. Nejinak je tomu i na Střeleckém ostrově. Panu Koubkovi lze jistě přiznat kredit v tom jak drží trenéry a neuchyluje se k nejjednodušší variantě, kterou je výměna lodivodů. Na druhou stranu ve vztahu k veřejnosti se občas chová jak slon v porcelánu. K úspěšnému budování klubu totiž patří schopnost domluvit se, ikdyž máte jiný názor než ten, kdo sedí na druhé straně stolu. Můžeme vzpomenout na nedůstojné odcházení ikon českobudějovického klubu Martina Vozábala nebo Tomáše Sivoka. Známá je i dopisová přestřelka s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou o pozemky kolem Složiště.

Pozemky neuvolníme, vzkázal šéf Dynama jihočeskému hejtmanovi

Majitel Dynama Vladimír Koubek poslal otevřený dopis jihočeskému hejtmanovi Martinu Kubovi (ODS). Tvrdí v něm, že fotbalová akademie nemůže uvolnit pozemky na výstavbu nových fotbalových hřišť. Podle Kuby to blokuje rozvoj sportovního areálu...

Na problém jsou většinou potřeba minimálně dva. Otázkou tedy zůstává, zda by i další důležití jihočeští stakeholdeři neměli občas přimhouřit oči, zklidnit svou mysl a sledovat vyšší zájem, kterým má být úspěšné a dlouhodobé fungování klubu. Jak říká jeden můj blízký obchodní partner: „Když už tady ta liga kurnik je, tak je třeba udělat maximum, aby tu byla i dál!“

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky SK Dynamo České Budějovice, fotbalový klub, Manchester United FC, Střelecký ostrov, 1. česká fotbalová liga, FC Baník Ostrava, Jakub Hora, Tomáš Sivok, Martin Kuba, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Chán

Je evidentní, že Dynamo nemá peníze. Prodalo všechny hráče které byl někdo ochoten koupit a nezbyl nám nikdo, kdo umí dávat góly. Zápasy se rozhodují v pokutovém území, ale my nemáme nikoho kdo by tam dokázal pracovat. Přechod z dorostu mezi dospělé je nejhorší období. Takže dorostenci nás opravdu nezachrání!

Pondělí, 13. listopadu 2023, 08:20Odpovědět

KOMENTÁŘ: Poslední místo i naděje v mládeži. Kam dokráčí Dynamo?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.