Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za chování pořadatelské služby dostalo Dynamo pokutu 350 tisíc korun

, aktualizováno 11. května 2023, 17:34

Nejvyšší pokutu v letošní sezoně dostalo českobudějovické Dynamo za incident, ke kterému došlo při utkání s Jabloncem. Dnes o tom rozhodla Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace. Domácí klub podle ní mohl celému incidentu zabránit. Jablonec dostal za chování svých fanoušků pokutu 20 tisíc korun.

K potyčce mezi fanoušky Jablonce a bezpečnostní agenturou mělo dojít včera odpoledne v Českých Budějovicích. Při ligovém utkání domácího Dynama podle jednoho z diváků "lítaly facky" v sektoru hostí. Na místě zasahovala policie, událostí by se...

O svém rozhodnutí dnes informovala Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (DK LFA). Komise věc řešila od 27. dubna, tedy od čtvrtka po utkání Dynama s Jabloncem. Při něm došlo ke konfliktu mezi bezpečnostní agenturou a fanoušky v sektoru hostí. V pondělí odpoledne po utkání se na Twitteru objevila videa, kde je vidět část incidentu. 

Komise poté vyzvala všechny zúčastněné, aby doložili podklady. Dynamo v reakci na to zveřejnilo časovou osu toho, co se podle klubu dělo na základě záběrů z kamerového systému. 

I přesto dostal jihočeský klub v letošní sezoně vůbec nejvyšší pokutu v hodnotě 350 tisíc korun. Rozhodnutí v komuniké vysvětlil Richard Baček, předseda disciplinární komise. Ta podle něj nashromáždila velké množství dokumentů a kamerových záznamů ze stadionu. Na nich je vidět to, co se dělo na tribuně i za ní. 

Vytržená sedačka i kop do rozkroku. Dynamo popisuje dění při utkání s Jabloncem

Českobudějovické Dynamo dnes zveřejnilo časovou osu k dění na Střeleckém ostrově při utkání s Jabloncem. Klub na základě kamerových záznamů popisuje, co se odehrálo na stadionu, kde došlo ke konfliktu mezi bezpečnostní agenturou a hostujícími...

„V kombinaci s vyslechnutím zástupců obou klubů na předcházejícím zasedání měla Disciplinární komise dostatečné důkazní materiály pro to, aby mohla spolehlivě rekonstruovat dění kolem zásahu pořadatelské služby i všechny události, které zásahu předcházely stejně jako ty, které po něm následovaly,“ uvedl předseda.

Záběry podle něj nemůže DK LFA zveřejňovat s ohledem na to, že věc řeší policie. „Fanoušci Jablonce byli viditelně v podnapilém stavu už při příchodu na stadion. Domácí klub mohl všemu předejít, pokud by je nevpustil na stadion tak, jak mu ostatně umožňuje návštěvní řád. Chování fanoušků Jablonce se následně během prvního poločasu neobešlo bez drobných incidentů v podobě pokusu o vhazování předmětů na hrací plochu. Za tyto přestupky také hostující klub obdržel od Disciplinární komise peněžitý trest ve výši dvacet tisíc korun,“ sdělil Baček. 

Podle Dynama měl mimo jiné jeden z fanoušků Jablonce napadnout obsluhu občerstvení. To komise popřela. „Kamerové záznamy i výpovědi některých svědků dokládají, že tvrzení SK Dynamo České Budějovice o fyzickém napadení členů bezpečnostní agentury nebo obsluhy stánku s občerstvením ze strany jabloneckých fanoušků se nezakládají na pravdě,“ popsal Baček. Podle klubu, který také uvedl, jaká kamera incident snímá, k tomu mělo dojít o poločasové přestávce. 

Podle komise konflikt vyvolalo neadekvátně agresivní chování bezpečnostní agentury po situaci, kdy se jeden z fanoušků Jablonce pokusil hodit uvolněnou sedačku na hřiště, čemuž zabránila síť. 

Chceme očistit své jméno, vzkázal Jablonec 

„Naprosto bezprecedentní postup členů bezpečnostní agentury pokračoval i v útrobách stadionu stejně jako mimo areál stadionu v případě zásahu proti dvěma vyvedeným fanouškům Jablonce. Z našeho pohledu byla reakce pořadatelské služby (bezpečnostní agentury) zcela neadekvátní situaci, kterou v určitých momentech sami členové pořadatelské služby vyvolali. Z našeho pohledu rozhodně nešlo o selhání jedince, ale k nepřiměřené brutálnímu chování skupiny osob z bezpečnostní agentury,“ dodal Baček. 

Klub zodpovídá za činy své pořadatelské sužby, a tak Dynamo dostalo pokutu ve výši 350 tisíc korun, vzkázal předseda komise. V letošním ligovém ročníku jde o nejvyšší pokutu. 

„Vyčkáme na doručení písemného vyhotovení rozhodnutí disciplinární komise a zvážíme další kroky,“ řekl Budějcké Drbně majitel Dynama Vladimír Koubek.

FK Jablonec zveřejnil tiskovou zprávu v reakci na vyjádření disciplinární komise. „Jsme rádi, že se celý případ detailně vyšetřil. Disciplinární komise LFA nám svým verdiktem dala za pravdu v naší výpovědi a v našem dokazování i s pomocí kamerových záznamů ze stadionu a veřejně dostupnými nahrávkami fanoušků, včetně videa incidentu jednoho z našich pracovníků,“ uvedl v ní tiskový mluvčí klubu Martin Bergman.

Dynamo se distancuje od chování pořadatelů, kteří napadli fanoušky Jablonce

Českobudějovické Dynamo dnes odsoudilo chování některých členů bezpečnostní agentury, kteří v neděli zasáhli proti fanouškům Jablonce. Včera odpoledne se na Twitteru objevila videa ze stadionu a vzbudila vlnu emocí. Klub na základě nově...

Severočeský klub zároveň uvedl, že tisková zpráva Dynama z 2. května, kde je již zmíněná časová osa, poškodila jméno Jablonce. Důvodem je mimo jiné zmínka o napadení obsluhy občerstvení ze strany fanoušků hostujícího klubu. 

Zástupci Jablonec dnes odpoledne popsali to, co se mělo odehrát po vyvedení fanoušků mimo stadion. „Pomineme-li fakt, že se právě tito dva ničeho v rozporu s návštěvním řádem nedopustili a jejich vyvedení ze stadionu tak bylo neopodstatněné, bylo proti nim použito v sektoru hostů přímo na tribuně fyzické násilí včetně kopnutí do břicha. To však mělo k našemu zděšení pokračování také na parkovišti mimo areál stadionu. Poté, co byl první fanoušek vyveden ze sektoru hostů a nekladl žádný odpor a nebránil se cestou ze stadionu, ani na parkovišti, byl na parkovišti hrubým způsobem povalen na zem jedním z pracovníků bezpečnostní agentury a zakleknut na hrudník,“ stojí v tiskové zprávě.

„Při příchodu druhého vyvedeného fanouška, který také nekladl žádný odpor, byl pořadatel naším fanouškem upozorněn, ať toho nechá, že jsou již mimo stadion. První vyvedený fanoušek se s krvavým zraněním ruky posadil na parkoviště a kontroloval svůj stav. V ten moment byl stejným pracovníkem pořadatelské služby kopnutím opět povalen na zem a zakleknut na oblast obličeje a krku,“ pokračuje prohlášení. V něm Jablonec také odmítá některá další tvrzení Jihočechů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Tibitanzl

Štítky české budějovice, dynamo, fotbal, jablonec, disciplinární komise, lfa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za chování pořadatelské služby dostalo Dynamo pokutu 350 tisíc korun  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.