Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.
Internet je v mnoha ohledech všemocný a je možné na něm najít mnoho informací o výživě a hubnutí. Dnes se pokusíme vám některé z těchto „zaručených“ informací, se kterými se u našich klientů setkáváme nejčastěji, vyvrátit.
Tuk je nositelem chuti, takže si při konzumaci nízkotučných potravin moc nepochutnáte. Ale při konzumaci nízkotučných potravin se také automaticky zvyšuje příjem sacharidů, protože tuky jsou nahrazeny ve většině případů škroby, cukry nebo dalšími aditivy jako jsou umělá dochucovadla a barviva. U nízkotučných výrobků jsou tedy zdravé přírodní tuky nahrazeny látkami, které pro nás nejsou vhodné. Je také důležité vědět, že tuk je jednou ze tří nezbytných látek pro náš organismus a výrazný pokles jakékoliv z těchto látek způsobí poruchu přeměny látek, takzvanou nerovnováhu živin. Nebojte se tedy tuků!
Velmi často jste v minulosti slyšeli a bohužel také stále slýcháte, že epidemie srdečních onemocnění je způsobena velkou konzumací nasycených tuků (máslo, sádlo...). Proto se do našich jídelníčků dostaly margaríny a rostlinné tuky. Opět však již bylo publikováno mnoho studií, které dokazují, že rozumná konzumace nasycených tuků nezvyšuje riziko srdečních onemocnění a není tedy důvod vynechávat například máslo nebo kokosový olej z našich jídelníčků.
Asi i vy jste se setkali s informací, že vejce nejsou zdravá, protože obsahují velké množství cholesterolu, který zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Poslední studie však jasně dokazují, že vejce nezvyšují hladinu LDL cholesterolu (toho špatného) v krvi, ale naopak spíše podporují zvýšení „dobrého“ HDL cholesterolu a nejsou spojeny se zvýšeným rizikem onemocnění srdce. Vejce nezpůsobují onemocnění srdce a patří mezi potraviny s vysokou výživovou hodnotou, obzvláště co se týká obsahu kvalitních bílkovin.
Asi většina z nás vyrostla na jídelníčku, jehož základem bylo vždy pečivo (kdo nesnídal chléb s marmeládou a neměl k svačině chléb se sýrem atd.). Je však potřeba říci, že nejčastěji používaná obilovina (pšenice) je poměrně chudá na obsah živin ve srovnání například se zeleninou. Obsahuje velké množství proteinu (lepek), který může způsobovat větší či menší problémy s trávením. A dalším zásadním problémem je vysoký glykemický index potravin z bílé mouky (těstoviny, pečivo, sladké pečivo...). Osobně vám tedy konzumaci pečiva s větším množství obilovin nedoporučuji.
Je to pro většinu s nás obecná pravda: „Pokud budete jíst tučné potraviny, tak budete tlustí.“ Není to ale tak jednoduché, jak to vypadá. Tuk má skutečně mnohem více kalorií (1 g = 9 kcal) než sacharidy nebo bílkoviny (1 g = 4 kcal), ale neznamená to automaticky, že strava s vysokým obsahem tuku způsobí obezitu. Mnohem více bude záležet na dalších okolnostech a tomu, co budete konzumovat s tuky. Protože strava s vysokým obsahem tuku, bílkovin a nízkým obsahem sacharidů má za následek také větší využití tuků.
Je skutečně pravda, že konzumace bílkovin v krátkodobém horizontu zvyšuje vylučování vápníku - odvápnění kostí, ale dlouhodobé studie naopak ukazují opačný účinek. Z dlouhodobého hlediska tedy bílkoviny podporují zdravotní stav kostí a snižují tak riziko zlomenin. Kromě toho studie nepotvrzují ani domněnku, že by vysoký příjem bílkovin způsobil u zdravých lidí onemocnění ledvin. Ve skutečnosti patří mezi dva hlavní rizikové faktory pro selhání ledvin diabetes a vysoký krevní tlak, který konzumace vyššího obsahu bílkovin ve stravě spíše zlepšuje.
Polynenasycené tuky jsou považovány za zdravé, protože některé studie ukazují, že snižují riziko srdečních onemocnění. Avšak mnohem důležitější je obsah a poměr esenciálních mastných kyselin, které znáte jako Omega-3 a Omega-6. Největším zdrojem Omega-6 v moderní stravě jsou rostlinné oleje. Naopak máme velký nedostatek Omega-3 mastných kyselin, které jsou protizánětlivé a snižují riziko mnoha onemocnění souvisejících se zánětem. Pro naše zdraví je skutečně potřebné přijímat Omega-6 a Omega-3 mastné kyseliny v určitém poměru. Pokud je poměr ve prospěch Omega-6, tak jak je tomu u většiny populace, příliš vysoký, může to způsobit zdravotní problémy.
Na rozdíl od mnoha médií můžeme z našich zkušeností jednoznačně jídelníček se sníženým příjmem sacharidů doporučit. A za pravdu nám dává také mnoho kontrolovaných studií, které dokazují, že takovýto jídelníček pomáhá ke snížení tělesného tuku více než nízkokalorické a nízkotučné diety. Významně přispívá ke snížení krevního tlaku. Snižuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje HDL (hodný) cholesterol. Jednoduše řečeno - snížený příjem sacharidů je tak zdravější, jednodušší a efektivnější způsob, jak zhubnout.
Cukr má skutečně hodně kalorií bez základních živin, ale mnohem důležitější je jeho složení. Cukr (sacharóza) se skládá ze dvou složek - glukózy a frukózy. A právě vysoký příjem fruktózy v našem jídelníčku ovlivňuje metabolismus způsobem, který způsobuje metabolické poruchy a zvýšenou tvorbu tuku. V případě příjmu cukru, tedy v žádném případě nejde pouze o příjem prázdných kalorií, ale zvýšený příjem cukru může způsobit zmatek v našem metabolismu.
Bezpochyby jsme zde vedli jen několik příkladů. Máte-li nějaký další tip, napište nám do komentáře a my jej zařadíme do některého z dalších článků.
Za tým Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Bc. Radim Šupka
výživový poradce
Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Na Sadech 2013/9
370 01 České Budějovice
www.zij-zdrave.cz
e-mail: radim@zij-zdrave.cz
e-shop: eshop.zij-zdrave.cz
{{banner249}}
Až do pátku 28. listopadu se můžete zapojit do soutěže, kterou vám přináší Budějcká Drbna společně se společností Žij-zdravě.cz. K účasti stačí prostřednictvím formuláře zodpovědět následující otázku a pak už jen čekat na slosování. Jméno výherce oznámíme bezprostředně po skončení soutěže.
Měření v hodnotě 390 Kč, které můžete vyhrát, obsahuje tyto informace:
Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.
Jeden gram tuku má devět kalorií. Správně tedy je možnost C.
Kompletní analýzu složení těla na přístroji InBody 230 od společnosti Žij-zdravě.cz vyhrála čtenářka Klára Máchová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Moje tipy: https://www.youtube.com/watch?v=3mS0YA465ts, https://www.youtube.com/watch?v=0Bsq6PbEJ2o, https://www.youtube.com/watch?v=Yb15ryfNS58, https://www.youtube.com/watch?v=uDnd_C8Hkp8