Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Testy v prachatické firmě skončily, pozitivní jsou zatím 4 lidé

, aktualizováno 30. července 2020, 12:52

Hygienici dokončili testování na koronavirus více než tří set zaměstnanců firmy Intica Systems v Prachaticích. Zatím znají výsledky dvou třetin, pozitivní z toho jsou čtyři případy.

Podle ředitelky jihočeské krajské hygienické stanice Kvety Kotrbové je zatím výsledek příznivý. „Ale samozřejmě ještě neznáme tu jednu třetinu, takže celkově to hodnotit nemůžeme," uvedla. Dodala, že výsledky zbylých testů by mohli znát hygienici ještě dnes.

U zaměstnanců firmy Intica Systems, která se věnuje vývoji a výrobě spínací techniky pro automobilový průmysl, se nákaza objevila před týdnem. Většinu pacientů tvořili zahraniční pracovníci, kteří žijí na ubytovně. Postupně se koronavirus potvrdil téměř u tří desítek lidí z firmy nebo jejího okolí.

Kvůli vzniklé situaci společnost v sobotu zastavila výrobu. „S ohledem na výsledky testů se pak s vedením domluvíme na dalším postupu," řekla Kotrbová.

Na akci se kromě hygieniků podíleli hasiči, policie, jihočeské laboratoře a město Prachatice. „Díky skvělému přístupu všech testování proběhlo nad očekávání rychle a bez problémů," řekla Kotrbová.

Také kvůli ohnisku ve společnosti se Prachaticko stalo nejnakažnějším okresem v republice v relativních číslech. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel připadá 57 pacientů. Po dnešní videokonferenci starostů obcí s rozšířenou působností s ředitelkou hygieny a hejtmankou Jihočeského kraje byla epidemiologická situace v kraji znovu projednána. 

„Z diskuse vyplynulo, že v našem regionu je jediné významné ohnisko v Prachaticích, ale toto ohnisko je po zásahu krajské hygienické stanice zmapované a izolované. Jak Prachaticko, tak celý Jihočeský kraj je tak z epidemiologického hlediska bezpečný jak pro obyvatele, tak pro návštěvníky,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Prachatice, testování, nákaza, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy v prachatické firmě skončily, pozitivní jsou zatím 4 lidé  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.