Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jihu Čech přibyl rekordní počet nakažených. S trasováním pomáhají dobrovolníci

Čtyři sta čtyřicet jedna. Tolik nakažených přibylo na jihu Čech během včerejšího dne. Jedná se o vůbec nejvyšší mezidenní nárůst od vypuknutí pandemie. S trasováním nových případů pomáhají hygieně dobrovolníci.

Od úterý do středy přijaly laboratoře k vyšetření v regionu 1 347 suspektních vzorků a 144 vzorků od samoplátců. Celkem 441 případů bylo pozitivních. Během středy se 171 pacientů uzdravilo.

„Ve 162 případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivní osobou v rodině, v osmačtyřiceti ve škole a v osmasedmdesáti v zaměstnání. Pět desítek případů se týkalo zdravotníků a pracovníků, či klientů sociálních služeb. Onemocnělo také dalších čtrnáct aktivních sportovců. Jedna osoba se nakazila v Praze, dvě na Ukrajině. V šestaosmdesáti případech zdroj nákazy dále zjišťujeme,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

S trasováním pomáhají desítky dobrovolníků

S trasováním rekordního počtu nakažených pomáhají hygienikům pracovníci městských úřadů v Písku, Prachaticích, Strakonicích, Krumlově. Pomoc nabídl také ředitel Jihočeského divadla nebo některé budějcké střední školy. 

V potřebném čase bychom to bez jejich pomoci nezvládli. Potřebujeme každou ruku. Vědomí, že kolem sebe máme lidi, kteří nás v tom nenechají, kteří nám pomůžou, když už nemůžeme fyzicky stíhat, je pro nás jako polití živou vodou. Nemám jinou možnost, než takto vyjádřit úctu všem, kteří nám pomáhají,“ poděkovala za pracovníky hygieny Kotrbová.

Aktálně pozitivních je 3421 lidí

Pozitivních je na jihu Čech aktuálně 3421 lidí. Z toho je jich evidováno 1 285 na Českobudějovicku, 559 na Táborsku, 435 na Písecku, 376 na Strakonicku, 351 na Jindřichohradecku, 241 na Českokrumlovsku a 74 na Prachaticku. Od března zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem celkem 42 lidí.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUNI

Štítky koronavirus, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice, Česko, Kvetoslava Kotrbová, Ukrajina, Praha, Jihočeské divadlo, Písek, Prachatice, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibyl rekordní počet nakažených. S trasováním pomáhají dobrovolníci  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.