Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jihu Čech začalo na dvou místech očkování dětí proti covidu-19

V Jihočeském kraji začalo očkování dětí ve věku od pěti do 11 let proti covidu-19. Zdravotníci podávali vakcínu v českobudějovickém očkovacím centru a strakonické nemocnici. Očkování tak podstoupily první desítky dětí. Další nemocnice v regionu plánují termíny pro děti na následující dny.

„My jsme apelovali na to, aby se při očkování dětí co nejvíce obraceli na své praktické lékaře, protože si myslíme, že malé děti by to měli podstoupit v pro ně známém prostředí. Ale bylo nám jasné, že někteří doktoři pro děti a dospělé se do toho nezapojí. Proto jsme připravili termíny i v našich velkých očkovacích centrech," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Jihočeský kraj si zatím zajistil 6000 dávek vakcín pro děti do 11 let. Podle Kuby by počet měl stačit na první vlnu očkování. „Pokud by se zájem navýšil, samozřejmě zajistíme další vakcíny. Poptávka je zatím různá. Například na Českobudějovicku se zaregistrovalo kolem pěti stovek, v některých menších okresech to zatím byly jen jednotky dětí," podotkl Kuba.

Očkování dětí v jihočeských nemocnicích začne na většině míst v následujících dnech. Výjimkou jsou zatím Prachatice, kde první termíny budou až v lednu. „Nemocnice reagují na zájem o očkování a podle toho si volí termíny. Navíc to je trochu komplikované v tom, že vždy musí být přítomen dětský lékař," uvedla ředitelka holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Očkovací látky pro děti mají oproti variantě pro dospělé třetinovou sílu, podávají se dvě dávky. Lékařské společnosti doporučily očkování dětí proti covidu-19, i když je onemocnění v dětském věku méně závažné než u dospělých.

Dvě dávky očkování proti covidu-19 podstoupilo na jihu Čech na 370 tisíc lidí. V kraji žije přibližně 640 tisíc obyvatel. Od začátku pandemie loni na jaře se onemocnění prokázalo u 146 922 lidí. Vyléčilo se dosud 128 420 obyvatel kraje. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 2024 lidí. Hygienici nyní v kraji evidují 16 420 pacientů s covidem-19.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Strakonice

Štítky koronavirus, nemocnice, očkování, Jihočeský kraj, COVID-19, Česko, Kuba, Martin Kuba, ODS, Zuzana Roithová, Jihočeské nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech začalo na dvou místech očkování dětí proti covidu-19  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.