Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

GIBS obvinila jihočeského policistu ze zabití muže

Jihočeský policista, který loni v srpnu zasahoval v chatové oblasti na Jindřichohradecku a při zásahu vystřelil na pachatele, který následně svým zraněním podlehl, byl Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) obviněn ze zabití. Muž po prvním zásahu ještě dvakrát vystřelil, což bylo podle závěrů inspekce zbytečné. Policistovi hrozí až deset let vězení.

K incidentu došlo na začátku srpna loňského roku v chatové oblasti Smržov na Jindřichohradecku. Policie vyjížděla k oznámení o agresivním muži, který měl ničit jednu z chat. Policista tehdy použil služební zbraň a pachatele postřelil. Ten na následky zranění na místě zemřel.

Jihočeští kriminalisté a pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřují včerejší střelbu, ke které mělo dojít v jedné chatové oblasti nedaleko obce Smržov na Jindřichohradecku. Policista obvodního oddělení Třeboň použil...

Případem se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která dnes zveřejnila výsledky vyšetřování. Podle inspekce použil policista zbraň jako donucovací prostředek a vyzval pachatele, aby si lehl. Když jej neuposlechl, policista po agresivním muži vystřelil. „I když jej zasáhl a případný útok od něho již nehrozil, střelil jej ještě dvakrát,“ sdělila GIBS v tiskové zprávě. 

Pro deník Právo, který o případu informoval jako první, uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová, že měl policista na muže vystřelit, když se nacházel zhruba pět metrů od něj. První rána směřovala do oblasti hrudníku. „Muž se následně nekoordinovaně předklonil, padal k zemi, a i když od muže žádný útok nehrozil, i tak jej policista střelil podruhé. Poté k muži přistoupil a střelil jej potřetí,“ přiblížila Právu Nguyenová.

Podle ní bylo na základě detailního dokazování a znaleckých posudků zjištěno, že ze strany zakročujícího policisty se jednalo o „exces z nutné obrany spáchaný ve stavu silného psychického rozrušení“​.

Deníku Právo také uvedl, že je to pravděpodobně poprvé v novodobé historii, kdy byl policista obviněný ze zabití při výkonu služby. V nejbližších dnech by mělo být rozhodnuto, zda bude muž postaven mimo službu.

„Proti policistovi bylo 20. dubna 2021 zahájeno trestní stíhání pro zločin zabití a přečin zneužití pravomoci úřední osoby, za které mu v případě prokázání viny hrozí až desetiletý trest odnětí svobody,“ uzavřela Nguyenová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR,

Štítky krimi, policie, zabití, GIBS, okres Jindřichův Hradec, Smržov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Cipín

Takto na každého zloděje! Je to hrdina a ne zločinec.

Středa, 21. dubna 2021, 11:14Odpovědět

GIBS obvinila jihočeského policistu ze zabití muže  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.