Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiče dál zaměstnávají požáry. U Dačic hořelo pole, škoda je přes dva miliony korun

Jihočeské hasiče dál zaměstnávají požáry v přírodě způsobené vysokými teplotami, které v posledních dnech sužují Česko. I přesto, že se jejich počet během včerejšího ne snížil, řešili hasiči dva požáry, kde museli vyhlásit druhý stupeň poplachu. Jedním z nich bylo čtyřiceti hektarové pole, kde způsobená škoda přesáhla částku dva miliony korun.

Pole o rozloze čtyřiceti hektarů začalo hořet u Dačic v části obce Toužín před půl třetí odpoledne. Na místě zasahovaly profesionální jednotky z Dačič, Jemnice a Telče a dobrovolné jednotky z obcí Dačice, Staré Hobzí, Český Rudolec a Slavonice. „Po hodině hašení se podařilo dostat požár pod kontrolou, likvidace byla nahlášena po půl čtvrté,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Vzniklá škoda je podle Matějů za více než dva miliony korun. 

Ještě předtím, kolem jedné hodiny odpoledne, řešili hasiči podobný případ v Letech. I tady byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplechu. Hašení pole s částečně vzrostlým obilím trvalo hasičům zhruba dvě hodiny. Způsobená škoda je za zhruba 50 tisíc korun.

VIDEO: Na Šumavě hoří třídírna odpadu. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu

Zhruba půl hodinu po půlnoci vyjížděli hasiči k požáru třídírny odpadu v hale, která se nachází ve Vimperku. Na místě zasahuje několik jednotek, velitel musel dokonce vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Škoda bude v desítkách milionů korun.

Kolem půl druhé odpoledne vyjížděli hasiči také do Protivína, kde se požár rozšířil z pole i na blízký les. Plameny tady dokonce přepálily dráty elektrického vedení. „Bylo zajištěno oborání pole, čímž se zabránilo dalšímu šíření požáru. Škoda je za 350 tisíc korun,“ uvedla mluvčí. 

U podobného případu zasahovali hasiči ve tři hodiny odpoledne v Týně nad Vltavou. Pole s vzrostlým obilím uhasili za hodinu a půl, škoda je za sto tisíc korun. Několik dalších požárů trávy a slámy, které jihočeští hasiči během včerejšího dne řešili, se naštěstí obešlo bez škod.

O víkendu bude až 37 stupňů Celsia

Česko má před sebou další tropický víkend. Sobota bude horkým letním dnem. Má být jasno až polojasno, nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 29 až 34 stupňů Celsia, v Čechách až na 37 stupňů. Podobné to má být zpočátku i v neděli. Také začátek příštího týdne má být teplý, maxima se budou dále dostávat přes 30 stupňů. Vyloučené nejsou ojedinělé přeháňky nebo bouřky, ale obloha by jinak měla být spíše jasná.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto hzsjc.cz

Štítky krimi, požár, hasiči, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiče dál zaměstnávají požáry. U Dačic hořelo pole, škoda je přes dva miliony korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.