Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Písecku hoří třicet hektarů lesa. Požár stále není pod kontrolou hasičů

, aktualizováno 15. července 2023, 22:58

Jihočeští hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu u Jetětic na Písecku. U požáru lesa a paseky zasahuje více než 20 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Zasažena je plocha o rozloze více než 30 hektarů. Požár podle hasičů stále není pod kontrolou.

Podle hasičů se jedná o jeden z nejrozsáhlejších požárů za poslední měsíce. Původně přitom mělo jít o hořící trávu a pole. „Postupně hasiči průzkumem zjistili, že hoří les, a to v kombinaci paseky a les se stromy různého vzrůstu, stáří a stavu. Požár se suchým porostem, a také větrem, rychle šířil. V současné době je plocha zasažená požárem více než 30 hektarů,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů. V blízkosti podle ní naštěsti nejsou žádné domy ani chaty, nikdo tak není v ohrožení života.

Na místě zasahuje sedm jednotek profesionálních hasičů a 17 dobrovolných jednotek. Hasiči na Facebooku uvedli, že si vyžádali také letecké hašení, se kterým pomáhá policie. „Podařilo se nám zastavit šíření požáru směrem k Orlické přehradě, kde by byl zásah vzhledem k tomu, že zde jsou hluboká údolí, velice komplikovaný. Trvale monitorujeme povětrnostní podmíny, které výrazným způsobem mění šíření požáru. Podle toho se i mění taktika zásahu a nasazování jednotek,“ popsala Matějů.

Vzhledem k tomu, že terén je obtížně přístupný pro zásahovou techniku, využívají hasiči hlavně čtyřkolky, o které požádali také kolegy ze Středočeského kraje. Požár se ale zatím nepodařilo dostat pod kontrolu. „Jsou zde stále ohniska, která hoří plamenným hořením. Je vysoce pravděpodobné, že budeme povolávat ještě další jednotky a že budeme zasahujcí jednotky přeskupovat právě podle směru šíření požáru,“ uvedla.

Požářiště hasiči monitorují prostřednictvím dokumentační skupiny s dronem.

Jihočeští hasiči likvidovali kromě toho desítky požárů v přírodě. Bylo to v Sezimově Ústí, v Malontech na Českokrumlovsku, u Mirovic na Písecku, tam hořelo pole se vzrostlým obilím a kombajn, hasiči tam vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Obilí hořelo v obci Sedlečko u Soběslavi na Táborsku, lesní hrabanka v Plané nad Lužnicí, tráva hořela v Českých Budějovicích, les v Suchdole nad Lužnicí. Tam byl obtížný přístup, hasiči museli zřídit dálkovou dopravu vody, požár zasáhl plochu 200 krát 100 metrů.

V Kovářově na Písecku vyjížděli k hořící slámě před stodolou, kterou plameny také zasáhly. „Požár zničil podestýlku v jedné z hal a částečně také krov. Býci, které tady chovají, nebyli ohroženi. Požár se podařilo dostat před jednou hodinou odpoledne pod kontrolu,“ uvedla Matějů. Shořela také plechová bouda v Českých Budějovicích. Podle mluvčí se jednalo o zahradní domek v zahrádkářské kolonii. Požár během půl hodiny uhasili českobudějoviští profesionální hasiči.

Varování meteorologů

Varování před požáry s vysokým stupněm nebezpečí dosud platilo pro západní část Česka, tedy v Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém, Středočeském a Jihočeském kraji, v části Libereckého kraje a v Praze. Ve zbytku země bylo nebezpečí požárů nízké. „Od soboty 15. července se vzhledem k vysokým teplotám vzduchu a převážně suchému počasí stupeň nebezpečí vzniku požárů zvýší na vysoký v platnosti na celé území a do odvolání," uvedl dnes bhem dne ČHMÚ.

V Rakousku hoří výrobní hala na elektromobily

Plné ruce práce mají také rakouští hasiči. Podle serveru ORF začala kolem páté hodiny večer ve městě Steyr hořet výrobní hala na elektromobily v areálu závodu BMW, která je ve výstavbě. Na místě zasahují také profesionální hasiči z Linze se speciální technikou. „Na střeše rozestavěné výrobní haly prý shořel stavební materiál použitý k utěsnění objektu. Tmavé oblaky kouře byly vidět na míle daleko,“ uvedl server. Škody podle něj budou vysoké.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky krimi, požár, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Písecku hoří třicet hektarů lesa. Požár stále není pod kontrolou hasičů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.