Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vítr na jihu Čech přidal na síle. Hasiči evidují přes 300 událostí

, aktualizováno 22. prosince 2023, 20:44

Jihočeský kraj zasáhl velmi silný vítr, před kterým varovali meteorologové. I přesto, že se situace začala v pátek brzy ráno uklidňovat, během dne vítr znovu zesílil. Hasiči evidují více než 300 událostí. Jde především o popadané stromy nebo uvolněné plechy na střechách.

Jihočeští hasiči od čtvrtečního večera bojují s následky silného větru. Ten zasáhl jih republiky ve večerních hodinách. Na řadě míst je nutné odklízet popadané stromy, někde vítr poničil střechy.

Během pátečního rána informovali hasiči o zhruba 160 výjezdech. Situace se podle nich začala v brzkých ranních hodinách uklidňovat, během posledních hodin ale vítr opět zesílil. Hasiči tak evidují téměř 300 událostí. 

„Jen za poslední tři hodiny jsme vyjeli ke stovce popadaných stromů. Ve Vodňanech a Suchdole nad Lužnicí jsme upevnili plechy na střechách, zajištění střechy proběhlo také v Netolicích na domě dětí a mládeže, v Českých Budějovicích jsme zasahovali u dvou uvolněných billboardů,“ napsali na sociální síti X.

Večer hasiči sečetli už více než 300 událostí. Zasahovali u několika dopravních nehod, při kterých narazila osobní auta do spadlých stromů, zajistili také několik uvolněných střech.

„Na Pražské třídě v Českých Budějovicích jsme zajistili a následně odstranili dva uvolněné billboardy ze stožárového poutače. Vyvázání provedla českobudějovická lezecká skupina, následné stažení k zemi pomocí lanového navijáku pak osádka CAS 20 Terrno,“ napsali hasiči na X.

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem platí na jihu Čech až do sobotní jednadvacáté hodiny. Vítr může podle předpovědi dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Zvedat se také mohou hladiny řek. 

„Vzhledem k vysokým úhrnům většinou mokrého sněžení přecházejícího do deště a oteplení se budou objevovat stupně povodňové aktivity, zatím do odvolání. Hladiny budou růst hlavně v Čechách, v sobotu i na 2. stupeň povodňové aktivity (SPA), od neděle se 2. SPA mohou objevit na celém území," napsal ČHMÚ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky hasiči, vítr, meteorologové, předpověď

Vítr na jihu Čech přidal na síle. Hasiči evidují přes 300 událostí  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.