Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zločinecká skupina krátila ve velkém daně. Škoda je nejméně 108 milionů

Škodu za minimálně 108 milionů korun měla podle jihočeské policie způsobit zločinecká skupina, kterou na začátku března zadrželi policisté po celé České republice. Skupina měla shánět pracovní sílu, na které pak krátila daně.

Případem se policie zabývala od začátku roku 2021. Upozornil ji na něj Finanční úřad pro Jihočeský kraj. „Museli jsme provést téměř 100 daňových kontrol. Pracovalo na tom několik subjektů. Případ je výjimečný z toho hlediska, že se podařily zachránit peníze, které měly být vyvedeny mimo státní rozpočet,“ popsal ředitel Finančního úřadu pro Jihočeský kraj Martin Janeček.

Policisté se pustili do vyšetřování a na začátku března zadrželi napříč Českou republikou devět osob. Sedm z nich obvinili ze závažného zločinu zkrácení daně, u pěti zadržených soud schválil vazební vyšetřování.

Principem celého zločinu bylo ovládnutí zhruba 180 společností. „Do jejich vedení dosadili takzvané bílé koně, v několika případech dokonce i smyšlené osoby,“ popsali případ policisté. Firmy pak měli řídit stovkou mobilních telefonů. „Pracovníky, které potřebovali zaměstnat, sehnali, kde to šlo a hned jim zabavovali doklady. Chovali se jako novodobí otrokáři,“ dodali.

Desítky ovládaných společností pak vystavovaly fiktivní, ale formálně správné doklady, jejichž cílem bylo krátit daňovou povinnost.

Při 12 prohlídkách na různých místech zajistili kriminalisté a celníci devět luxusních automobilů značek BMW, Audi, Porsche nebo Mercedes, luxusní šperky jako prsteny a perly a drahé hodinky. „Kromě toho policie objevila při prohlídkách 20 milionů korun a dalších 11 milionů korun bylo na bankovních účtech. „Kromě toho měli padělaná razítka různých institucí. Předpokládáme, že konečná částka může být vyšší než zatím zjištěných 108 milionů korun," řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Obviněným hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky krimi, policie, podvody, daně, finanční úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zločinecká skupina krátila ve velkém daně. Škoda je nejméně 108 milionů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.