Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Slavia na jihu Čech dominovala a vykročila za obhajobou. Dynamu nadělila šest branek

, aktualizováno 23. srpna 2020, 19:57

Střelecký ostrov v Českých Budějovicích nabídl v neděli odpoledne zaručenou porci zábavy. Na jih Čech totiž přijela zahájit novou sezonu Fortuna ligy pražská Slavia. A že se bylo na co dívat, alespoň pro příznivce sešívaných, kteří na hřišti dominovali a Dynamu nadělili šest branek.

Fotbalisté pražské Slavie zavítali na jih Čech v rámci prvního kola Fortuna ligy s velkým očekáváním. Po úspěšné minulé sezoně se Trpišovskému a spol. podařilo udržet opory základní sestavy a Slavia měla opět ty nejvyšší ambice. V mlze koronavirové nejistoty se nakonec v Českých Budějovicích sehrálo velmi bohaté utkání.

Úřadující mistr nejvyšší české ligy vstoupil do nové sezony ve velkém stylu. Hned v úvodní minutě šel totiž do vedení, když si Coufalův míč našel za obranou českobudějovického Dynama Stanislav Tecl. Devětadvacetiletému útočníkovi nejprve nestačil stoper Králik, poté mu ve skórování nezabránil ani brankář domácích Jaroslav Drobný a Slavia vedla 0:1. "Lepší začátek jsme ni anemohli mít, hodně nám to pomohlo," říká o rychlé brance sám její autor Tecl.

A o čtyři minuty později už to bylo o dvě branky. Skvěle sehraný rohový kop vyústil v další gól sešívaných. O ten se tentokrát zasloužil kapitán hostí Jan Bořil, když si ve druhé vlně poradil s prodlouženým míčem. "V generálce proti Salcburku jsme rychlý inkasovaný gól reagovali dobře a odehráli kvalitní utkání. Dneska to bohužel nevyšlo," okomentoval špatný vstup domácích do utkání Lukáš Matějka. A že tomu tak opravdu bylo jen podtrhl kotel slávistických fandů, z nějž se ozývalo: „Dejte jim bůra.“

Šance Dynama, pak další úder

Svou první výraznější příležitost si pak vytvořilo i domácí Dynamo, čímž potěšilo početnou návštěvu na Střeleckém ostrově. Zajímavou akci ve třinácté minutě zakončoval slovenský záložník Lukáš Jánošík. Přetažený centr Matěje Mršiče sklepával na volného spoluhráče Pavel Šulc a Ondřej Kolář se blýskl důležitým zákrokem.

Ohrožení Kolářovy branky se očekávalo i v 21. minutě utkání. Po Šulcově kličce se totiž míč otřel o ruku Davida Zimy a Dynamo mělo k dispozici zajímavou standardku. Té se ujal Benjamin Čolič, jehož projektil ovšem zamířil mimo branku. Mnohem zajímavější byla situace, která následovala bezprostředně poté. Hostující brankář Kolář si totiž špatně zpracoval zpětnou přihrávku svého spoluhráče a měl co dělat, aby se vyhnul napadajícímu soupeři. I tuhle situaci však Slavia přečkala bez úhony, a i nadále na jihu Čech dominovala.

Další důležitý moment nabídla minuta šestadvacátá. Rohový kop českobudějovického Dynama odvrátil z nebezpečného prostoru malého vápna David Hovorka, čímž vybídl své spoluhráče k protiútoku. Toho se zhostil na jedničku režisér slávistické hry Nicolae Stanciu, když svou přihrávkou vytvořil prostor pro osamoceného Stanislava Tecla. Útočník číslo jedna úřadujícího mistra se v tváří tvář brankáři Drobnému nemýlil ani na podruhé a Slavia vedla už 0:3.

Hned z následné rozehrávky se však mohli radovat domácí. Po podařené kombinaci se dostal na dostřel hostující svatyně nováček v sestavě Dynama Lukáš Skovajsa. Jeho pokus sice Koláře ohrozil, ne však natolik, aby Slavia poprvé kapitulovala. Slovenský obránce navíc musel po kontaktu se soupeřem vystřídat a na hrací ploše se tak objevil velezkušený exsparťan Jiří Kladrubský.

A hra po krátké odmlce opět nabídla strhující tempo, o které se staral především úřadující mistr Fortuna ligy. Ve 33. minutě se dostal k míči zhruba dvacet metrů před brankou domácích Lukáš Masopust. Slávistický křídelník, o kterého v létě projevil zájem i anglický West Ham United, neotálel a vyzkoušel pozornost Jaroslava Drobného. Ten se tentokrát nemusel obávat, střela červenobílé osmadvacítky totiž zamířila do ochozů Střeleckého ostrova.

Nuda? Ta nebyla v Budějovicích na místě. Zatímco se trávníku jihočeského stadionu svíjel v bolestech exbudějovický Lukáš Provod, schylovalo se v šestatřicáté minutě k další zajímavé šanci Stanislava Tecla. Z té ovšem nakonec sešlo, protože se slávistický útočník provinil proti pravidlům a po faulu loktem na soupeře viděl žlutou kartu. O pár minut později mohl přidat svou druhou branku kapitán sešívaných Jan Bořil. Po standardní situaci nakonec zamířil hlavou těsně vedle pravé tyče domácí branky.

Ani 40. minuta a skvělá individuální akce Pavla Šulce, který po hezkém sólu předložil ve vápně míč Lukáši Jánošíkovi, další střelecké oslavy nenabídla a oba týmy tak směřovaly do šaten za stavu 0:3 pro favorizovanou Slavii. "Na můj vkus jsme ke konci poločasu až moc polevili. Podle mě jsme mohli hrát aktivněji," ukázal i na slabší fáze hry Tecl.

Ani střídání nepomohla

Slavii v první půli zdobila především bezchybná, rychlá a přímočará kombinace. Tu mělo pomoci rozbít českobudějovické dvojí střídání. "Trenér nás v kabině uklidňoval a motivoval, ať dáme do druhé půle všechno," říká Matějka o poločasové přestávce. Do druhé pětačtyřiceti minutovky vyběhli domácí s obměněnými křídly. Karol Mészáros nahradil Matěje Mršiče, oživení měl přinést i Pavel Brandner, jenž vystřídal v zakončení aktivního Lukáše Jánošíka.

Očekávaný efekt střídání nepřineslo. Slavia se hned v úvodu druhého poločasu dostala do tlaku, který vyústil v další žlutou kartu. Tu si po zásluze prohlédl Pavel Šulc. Následný pokus Nicolae Stancia brankáře Drobného neohrozil.

Neujala se ani další technická rána rumunského středopolaře, který to jako obvykle zkoušel zpoza vápna rád a často. To však slávistickou desítku mrzet nemuselo, její spoluhráči totiž pálili ostrými. V 58. minutě se dostal k odraženému míči v šestnáctce domácích Lukáš Masopust, jednoduše si obhodil ležícího Drobného a zamířil do odkryté branky.

A ještě smutněji bylo na jihu Čech v 64. minutě. Stanislav Tecl totiž zkompletoval hattrick a Slavia vedla už 5:0. A nebyla to ledajaká branka. Slávistický útočník totiž slízl smetanu, když uklízel míč do prázdné branky. Jako na zlatém podnose mu třetí gól připravil parádní přihrávkou Petr Ševčík. "Jsem za to moc rád, hlavně kvůli té minulé sezoně, kdy jsem pálil šance. Hattrick je krásný. Myslím, že vstřelit ho ve Slavii, je snem každého," říká spokojený Tecl.

Drobný versus slávistický kotel

Když se v 79. minutě Slavia chystala k rozehrávce pokutového kopu, na hřišti plály emoce. A to především mezi domácím brankářem Jaroslavem Drobným a kotlem hostujících fanoušků. Když hlavní sudí duelu Miroslav Zelinka nařízenou penaltu po zhlédnutí videa odvolal, Drobný slávistický kotel gestem popíchl. Následné vulgární skandování proti domácímu brankáři už zůstalo bez odezvy.

A Drobnému bylo hůře. V 86. minutě totiž vyrazil Olayinkův pokus pouze k osamocenému Holešovi, který odkrytou brankou nepohrdl. Slávisté zvýšili na 0:6 a jen podtrhli svůj skvělý výkon. To naprosto opačně se po utkání cítili svěřenci Davida Horejše, kteří mají do dalších duelů co napravovat. Už příště, při návštěvě Ostravy, budou muset předvést o poznání lepší výkon. "Musíme se na Baník dobře připravit a zápas se Slavií hodit za hlavu. Musíme být zodpovědnější a k celému utkání přistoupit jinak," uzavřel utočník Dynama Matějka

SK Dynamo České Budějovice - SK Slavia Praha 0:6 (0:3)

Branky:  1., 26., 64. Tecl, 5. Bořil, 59. Masopust, 86. Holeš.

Sestavy: Dynamo: Drobný – Čolič, Havel, Králik, Skovajsa (30. Kladrubský) – Mršič (46. Meszaros), Javorek, Šulc, Čavoš (70. Valenta), Jánošík (46. Brandner) – Matějka (70. Bassey). Slavia: Kolář – Coufal, Hovorka, Zima (76. Kúdela), Bořil – Masopust (76. Olayinka), Ševčík (82. Lingr), Traoré, Stanciu (76. Holeš), Provod (76. Musa) – Tecl.

Hlasy trenérů

David Horejš, trenér SK Dynamo České Budějovice: Hodnotí se mi to velmi těžko. Je to obrovské zklamání. Hrozně jsme se na to těšili, ale bohužel ty chyby, které jsme dneska udělaly, soupeř jako Slavia prostě trestá. My jsme se na to připravovali celý týden, ale dnes jsme jim to bohužel nabídli svojí naivitou a takovou lajdáckostí. Bavili jsme se o tom, že náš výkon musí být zodpovědný, organizovaný… Dneska mi to tam prostě chybělo. V některých pasážích hry jsme se chovali až alibisticky, chtěli jsme, aby tam jeden za druhého něco udělal. S takovým soupeřem se takto prostě hrát nedá. Ty první tři branky, které jsme dostaly, byly po individuálních chybách, které se prostě nemohou stávat. Nejvíce mi tam chybělo to, aby jeden za druhého máknul. Soupeř byl jednoznačně po všech směrech lepší. Poločas tři nula, s tím se těžko dalo něco dělat, protože ten vstup do utkání byl katastrofální. Pak na nás padla deka, Slavia byla na koni. Odehráli jsme špatné utkání, což mě mrzí za ty nový kluky. Pro ně je to teď obrovsky těžký. Teď musíme zamakat na tom, aby se kluci zvedli. Nikdo jiný nám nepomůže, musíme si pomoct sami a ty zápasy začít hrát trošku jinak. Je potřeba, aby si ty kluci uvědomili, že to, co nás zdobilo minulou sezonu, je pryč. Teď je sezona nová. Tenhle zápas jsme nezvládli a je třeba se z toho poučit. Já doufám, že se nám to podaří a příště to z naší strany bude úplně o něčem jiným.

Jindřich Trpišovský, trenér SK Slavia Praha: Nemůžu si představit lepší start. Je to první zápas sezony, navíc náročné venkovní utkání. Z první akce jsme dali gól, z první standardky další. Lepší to být nemohlo. V dobrém výkonu jsme až na dobré detaily pokračovali až do konce. I přes jednoznačný výsledek musíme ale vidět kvalitu Budějovic, které nás v první půli dostávaly do těžkých situací. Domácí měli dvě, tři gólovky, které Koli pochytal. Díky tomu máme nulu. Povedený začátek nám pomohl, donutil soupeře, aby s námi hrál nahoru-dolu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky fotbal, dynamo, slavia, praha, české budějovice, fortuna, liga, sport, SK Slavia Praha, SK Dynamo České Budějovice, Česko, Střelecký ostrov, Stanislav Tecl, 1. česká fotbalová liga, Jaroslav Drobný, Ondřej Kolář, Pavel Šulc, Jan Bořil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Slavia na jihu Čech dominovala a vykročila za obhajobou. Dynamu nadělila šest branek  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.