Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihostroj v koncovkách potrápil polského mistra

V prvním domácím zápase Jihostroje v Lize mistrů přijel do Českých Budějovic favorit skupiny Jastrzebski Wegiel. Domácí v úvodu příliš riskovali a polský klub ovládl první set. Od druhého však Jihostroj zlepšil všechny herní činnosti a byli z toho dvě velmi vyrovnané koncovky, ve kterých sahal po vítězství. Českobudějovičtí neproměnili celkem sedm setbolů a úřadující polský mistr zvítězil 3:0.

Velký volejbalový svátek byl pro celý český volejbal souboj Jihostroje s polským klubem Jastrzebski Wegiel, který je velkým favoritem skupiny D. Jihostroj zpočátku držel s hostujícím týmem krok. Oba nahrávači – jak Carísio, tak Toniutti – zpočátku zápasu hodně využívali své univerzály. Zkušený špílmachr Jastrzebski si rychle rozehrál všechny hráče. Českobudějovičtí se snažili tlačit a riskovali, ale příjem týmu Jastrzebski byl fenomenální. Jihostroj kupil vlastní chyby a pustil hosty do vedení 21:15. Hráče Wegielu si pohodlně pohlídali vítězství v prvním setu – 25:19.

První set Jastrzebski jasně ovládl a možná také proto v začátku toho druhého zvolnil. Jihostroj hnala českobudějovická Sportovní hala a domácí poměrně dlouho drželi náskok i díky servisu a povedené souhře Carísia s Luengasem. Ke konci setu byla hra naprosto vyrovnaná a oba týmy dělaly mnoho chyb na podání. Domácím pomáhala dobrá hra středem hřiště, kde úřadoval blokař Sedláček. Koncovka nakonec nabídla obrovské drama – Jihostroj měl několik setbolů, ale vždy chyběl kousek k jejich zužitkování. Jastrzebski napínavou koncovku vyhrál 29:27.

Za stavu 0:2 na sety už byla situace pro Jihostroj kritická a otočit zápas proti velkému favoritovi téměř nemožné. Českobudějovičtí však předvedli před svými fanoušky bojovný výkon a drželi vyrovnané skóre. Trenér Kowal poslal na hřiště kubánského univerzála Gonzáleze, který ještě pomohl hru Jihostroje oživit. Domácí vedli nad Jastrzebski 17:14 a aktuálně vedoucí tým polské PlusLigy se nadřel na své body. Postupem času však favorit začal stahovat skóre a koncovka byla opět neobyčejně dramatická. Jihostroj měl v součtu s koncovkou druhého setu celkem sedm setbolů, ale ani tentokrát nedokázal žádný zužitkovat. Hosté vyhráli koncovku 28:26 a celý zápas 3:0 na sety.

Ohlasy

Andrzej Kowal (hlavní trenér VK Jihostroj České Budějovice): Nemáme radost, protože jsme měli velkou šanci vyhrát set nebo možná dva sety. V koncovkách jsme bohužel udělali špatná rozhodnutí. V prvním setu jsme se snažili riskovat možná až příliš a dělali jsme zbytečné chyby na podání. Nemůžeme dělat tolik chyb, když hrajeme proti týmu jako je Jastrzebski. Druhý a třetí set ale nebyly vůbec špatné a myslím, že jsme předváděli pěkný volejbal.

Marcelo Mendez (hlavní trenér Jastrzebski Wegiel): Byl to pro nás opravdu těžký zápas. Jihostroj předvedl velmi kvalitní výkon. Myslím, že to byl top volejbal, který se musel divákům líbit. Vyhráli jsme díky tomu, že jsme koncovky zvládli lépe než soupeř.

VK Jihostroj České Budějovice – Jastrzebski Wegiel 0:3 (19:25, 27:29, 26:28)

Nejvíce bodů: Luengas 13, Sedláček 10, Taylor-Parks 9 – Fornal 18, Huber 15, Sclater 12. Útoky: 41:43. Esa: 5:4. Bloky: 3:8. Chyby soupeře: 23:27. Rozhodčí: Stoica a Ozbar. Diváci: 1540

VK Jihostroj České Budějovice: Carísio, Balabanov, Taylor-Parks, van Schie, Luengas, Sedláček, libero Michálek. Střídali: Ondrovič, González a Emmer

Jastrzębski Wegiel: M'Baye, Toniutti, Fornal, Huber, Sclater, Sedlaček, libero Popiwczak. Střídali: Józwik, Patry a Skruders

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dan Kubát

Štítky volejbal, české budějovice, jihostroj, liga mistrů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj v koncovkách potrápil polského mistra  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.