Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Úspěch jihočeského sjezdaře. Vaněk si z Bosny přivezl sedm medailí

Čeští sjezdaři na divoké vodě mají za sebou evropský šampionát juniorů a závodníků do 23 let. Tuzemská výprava si z Bosny a Hercegoviny přivezla celkem 70 cenných kovů a hned sedm jich vybojoval Jihočech Matěj Vaněk. Rodákovi ze Sezimova Ústí se dařilo i přes zdravotní potíže.

Osmnácitletý sportovec se hned během prvního dne stal hned trojnásobným juniorským mistrem Evropy. Vyhrál individuální závod ve sprintu, na stejné trati triumfoval na deblkánoi s Karlem Rašnerem a další zlato vybojoval v hlídkách společně s Ondřejem Veselým a Matoušem Beierem. Dařilo se mu také na dlouhé trati a celkem si do Česka přivezl pět zlatých a dvě stříbrné medaile.

„Celé prázdniny jsem trénoval dvakrát denně na vodě, do toho jsem běhal a posiloval. Jak se závody blížily, upravovali jsme tomu s trenérem přípravu,“ řekl Budějcké Drbně Matěj Vaněk. 

Rodák ze Sezimova Ústí se připravuje na Lužnici v Táboře. V případě divoké vody se tamní podmínky nedají srovnávat s tím, jak vypadala trať v Bosně. U dlouhých tratí to ale podle něj není takový problém. „Dlouhý sjezd trval zhruba 20 minut, z čehož asi 12 minut bylo na klidné vodě,“ popisuje Vaněk. 

Závody podle něj byly hodně náročné. V průběhu mistrovství měl Jihočech navíc zdravotní potíže. „V pátek, kdy byla ta finále sprintů, jsem chytil nějakou virózu. V noci na sobotu mi nebylo dobře a druhý den jsem byl hodně vyčerpaný,“ vzpomíná sportovec TJ VS Tábor.

I přes zdravotní komplikace nakonec mohl být Matěj Vaněk se svými výsledky spokojený. „Určitě je to úspěch, mám z toho velkou radost. Loni jsem si ze Slovinska přivezl nějaké medaile, a tak jsem měl nějaký cíl, který jsem splnil,“ těší sportovce. Krátká trať byla dlouhá zhruba půl kilometru, dlouhá měla přibližně šest kilometrů. 

„Je to super, jsem šťastný, že se mi podařilo cíl dvou zlatých medailí splnit. Přiznám se, že jízda na singlu se úplně stoprocentně nepovedla, u kamene mi to dost uteklo na levou ruku, ale naštěstí jsem to nějak zachránil. Po dojetí cílem jsem tušil, že by to mohlo stačit. Je skvělé, že to vyšlo,“ hodnotil výsledek.

Nyní na sjezdaře čeká české mistrovství do 23 let, které o víkendu od 3. do 4. září hostí České Budějovice. Zájemci mohou na závody vyrazit do Vodáckého areálu Lídy Polesné v Českém Vrbném. 

Ohodnoť článek

Foto Aneta Vošahlíková

Štítky sjezd, tábor, jižní čechy, sport, voda, Bosna a Hercegovina, alpské lyžování, Sezimovo Ústí, Evropa, Česko, Slovinsko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch jihočeského sjezdaře. Vaněk si z Bosny přivezl sedm medailí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.