Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Michek zajel v pondělí devátý nejrychlejší čas na Dakaru. Po třetí etapě drží desátou příčku

Budějčák Martin Michek zajel ve třetí etapě Rally Dakar devátý čas a průběžně je i nadále desátý. Vedení stále drží Ross Branch z Botswany, který byl dnes pátý za nejrychlejším Pablem Quintanillou z Chile. Z rally dnes odstoupil jeden z favoritů kategorie motocyklů Sam Sunderland z Velké Británie, protože ho vyřadily technické problémy.

Bude to možná nejnáročnější Dakar. Část trati zasáhly před startem záplavy, říká motocyklista Martin Michek

Na Dakaru 2021 skončil desátý, v roce 2023 jedenáctý. Aktuálně nejúspěšnější český motocyklista na Dakaru už zítra odstartuje popáté do legendárního závodu. V letošním roce nalepí na svůj stroj číslo 23, které si sám vybral. Na kolik jeho účast...

„Musel jsem zvolnit, protože mi vlálo zadní kolo. Nevím proč. Na opravu jsme měli dvě hodiny, protože jsme uprostřed maratonské etapy a jedeme spát dál. Jezdci dnes budou spát v provizorním bivaku. Dneska jsme ze sebe dostal maximum i přesto, že mám trochu problém s rukou. Přeju si, aby to nebyl zánět šlach. Aulin jede, ibalgin jede a já taky,“ dodal v cíli třetí etapy Martin Michek pro Drbnu.

Náročná etapa podle všeho vystavila stopku i pro jeho týmového kolegu Jaromíra Romančíka. Ten měl velké problémy již v neděli a dnes dosud neprojel ani jeden kontrolní bod.

„Ráno se mi jelo dobře, začali jsme dunami. Předjel mě jeden z továrních jezdců, tak jsem se ho držel. Jelo se mi parádně, ukazoval mi stopu. Najednou na 40. kilometru v dunách, kde nic není, mi motorka zničehonic chcípla. Nevěděl jsem, co dělat,“ vyprávěl Romančík po nedělní etapě. A tak začala jedna z procedur, které během neděle několikrát opakoval.

„Rychle jsem sundal nádrže, koukl na elektroniku, zkontroloval svíčku, jestli neodešla. Pořád nic. Bádal, co s tím. Pak přijel můj týmový kolega Martin Prokeš, který mi podal vstřikovač. V tom písku se mi ho podařilo vyměnit. Už jeli dvě nebo tři auta a najedou motorka chytla. Smontoval jsem nádrže a vyjel na trať, kde už projely všechny motorky a čtyřkolky,“ popsal Romančík, kterému ale jeho závodní KTM opět vypověděla službu, konkrétně na 260. kilometru druhé etapy.

A tak opět sundal nádrže, hrabal se v elektronice, odpojoval baterku. Na nic nepřišel, chvilku jen bezradně seděl. „Pak jsem rozebral cívky a motorka mi zase chytla. Ujel jsem s ní zase dalších 30 kilometrů, pak mi to zase chcíplo. Strašná etapa, motorku jsem měl patnáctkrát rozebranou, začaly mě předjíždět kamiony,“ popisoval bezradnost Romančík, který musel zásadně zvolnit. „Zhruba na 100 kilometrech do konce jsem zjistil, že když jedu na čtvrt plynu a motorka nemá odpor, tak mi to nějak jede. Dokončil jsem etapu, ale motorka mi v cíli zase chcípla,“ řekl včera večer. Tím jeho dakarské naděje skončily.

Ohodnoť článek

Foto Orion – Moto Racing Group

Štítky Dakar, rally, Martin Michek, sport

VIDEO: Michek zajel v pondělí devátý nejrychlejší čas na Dakaru. Po třetí etapě drží desátou příčku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.