Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Na Vltavě trénují nově i ragbistky

V roce 2011 byl v Českých Budějovicích založen klub ragbistů. Po dvou letech přátelských zápasů a zapojení se do oblastního přeboru Čech se klub rozhodl rozrůst se i o něžné pohlaví.

Hra, kdy se přihrává dozadu a běží dopředu, sice vznikla už v 19. století v Anglii, ale u nás v Čechách se historie ragby píše až od roku 1926, kdy týdeník Sport uveřejňuje na pokračování pravidla ragby, sepsaná a ilustrovaná Ondřejem Sekorou.

Často se setkáváme se záměnou amerického fotbalu a ragby. Rozdílů je mnoho, ale mezi ty nejviditelnější patří například absence pevných chráničů u ragby hráčů nebo jiný tvar „branek“.

Ve světě jsou neznámějšími soutěžemi Rugby Union (hra s patnácti hráči na každé straně) a Rugby League (hra se třinácti hráči na každé straně). U nás se hraje soutěž o patnácti hráčích na každé straně a jako doplněk ještě takzvané „sedmičky“ (sedm hráčů na každé straně).

A jak je to s ženským ragby? Dlouhodobě se u nás hraje soutěž „sedmiček“. Nově díky slučování týmů se mimo soutěž začíná hrát i patnáctkové ragby.

V Českých Budějovicích se nově formuje tým se zaměřením právě na sedmičky. Jelikož tým teprve vzniká, má v plánu sehrát několik domluvených přátelských utkání s ostatními začínajícími týmy z celé republiky, popřípadě je tady i možnost zahrát si ligové zápasy za tým Sedlčan, který nabídl hostování. Pomyslným vrcholem pak bude mezinárodní turnaj Beach Rugby odehrávající se v Praze na Císařské louce.

Přestože se jedná o kontaktní sport, ženské ragby není hra plná násilí, ale inteligentní a rychlá hra s pohodovým kolektivem. Na hřišti sice může panovat rivalita, po zápase si ale hráčky podají ruce a společně se vyfotí. Je to hra otevřená všem věkovým kategoriím a fyzickým konstitucím, pro každou se najde to správné místo.

Nábor do ženského týmu probíhá právě teď. Holky vás rády uvítají ve svém kolektivu a zasvětí do hry a pravidel. Chcete stát u zrodu něčeho nového? Chcete se vybít? Chcete hrát netradiční sport? Chcete najít super kolektiv?

Ať je vaše motivace jakákoliv, neváhejte a kontaktujte trenérku na e-mailu nikola.dozova@gmail.com, prostřednictvím facebookové skupiny Rugby ČB - ženy či na www.rugbycb.cz.

Jak říkával už Oscar Wilde: „Fotbal je hra gentlemanů, hrána barbary, ragby je hra barbarů, hrána gentlemany.“

Ragby zdar!

Napsala trenérka Píďa

Štítky ragby, České Budějovice, ženské družstvo, Vltava, Česko, soutěž, Ondřej Sekora, Anglie, Oscar Wilde, sport, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vltavě trénují nově i ragbistky  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.