Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Připomeňte si sportovní události roku 2014 na jihu Čech

Rok 2014 byl na jihu Čech na sportovní zápasy, události, zajímavosti a překvapení hodně bohatý. Budějcká Drbna se ohlédla, co se v končícím roce dělo. Z velké nabídky sportovních akcí má největší zastoupení hokej a volejbal. Nechybějí ale ani menší či netradiční sporty.

Hokej: Retro zápas s Mladou Boleslaví

Klub ČEZ Motor České Budějovice odehrál v lednu retro zápas s Mladou Boleslaví, který posloužil jako hold Františku Mizerovi. Šlo o hráče, který v Motoru hrál 23 sezon a v dalších byl poté i trenér. Utkání připomnělo dvacet let od jeho smrti. František Mizera byl členem kádru, který v sezoně 1950/1951 vyhrál jediný motorácký titul. Retro zápas Jihočeši prohráli po boji 1:2.

Volejbal: Finále Českého poháru mužů i žen

České Budějovice hostily v únoru finálový turnaj volejbalového poháru. Ve sportovce se utkaly nejlepší čtyři mužské i ženské týmy. Po vypadnutí Jihostroje se ve finále utkaly Liberec s Příbramí, která prohrála 0:3. O titul se utkaly hráčky Prostějova a Olympu Praha. Vyrovnaný zápas vyhrál Prostějov 3:1 (17, -21, 25, 25).

Basketbal: Finále Českého poháru se konalo v Budějcích a Jindřichově Hradci

V únoru se na jihu Čech konalo také finále basketbalového poháru, ve kterém se představilo osm nejlepších týmů. Diváci se mohli těšit z účasti BK Lions Jindřichův Hradec. Jihočeši skončili ve čtvrtfinále. Finálový zápas se konal v Jindřichově Hradci a roli favorita potvrdil Nymburk, který porazil Prostějov 91:67. Na třetím místě skončily Pardubice.

Hokej: Baráž o II. ligu mezi HC David Servis a HC Trutnov

HC David Servis vyhrál Krajskou ligu a v baráži se pokoušel o postup do II. ligy. Domácí zápas s Trutnovem nakonec Jihočeši prohráli 1:5 a z postupu se radoval soupeř. Zápas ale doprovázely nejasnosti v postupovém klíči, na který si Budějovičtí po utkání stěžovali.

Rallye: Rallye Český Krumlov přilákalo tisíce diváků

Již 42. ročník Rallye Český Krumlov se konal v květnu a diváci se kromě klasických tratí opět mohli těšit na rychlostní zkoušku v areálu Výstaviště České Budějovice. Na burácející stroje se během rallye přišly podívat davy zájemců. Závod byl součástí FIA European Rally Trophy a vyhrál ho Václav Pech s Petrem Uhlem na voze Mini John Cooper Works.

Atletika: Půlmaraton v Budějcích vyhrál Keňan

Velkému diváckému zájmu se těšil českobudějovický půlmaraton, který se konal v červnu. Na trať, která vedla po značné části města, se vydalo 1 968 běžců. Distanci 21,0975 kilometru zvládl nejrychleji Geoffrey Kipsang Kamworor z Keni. V cíli byl v čase jedna hodina a devět sekund. Nejrychlejší Čech byl Jan Kreisinger na 13. místě se ztrátou osmi minut a 43 sekund.

Fotbal: Našlapané derby Dynamo versus Táborsko rozhodlo o postupujícím

V červnovém derby měl vítěz duelu Dynamo - Táborsko jistotu postupu z Fotbalové národní ligy do nejvyšší soutěže. Rozhodnuto bylo během deseti minut. Dynamo vstřelilo tři góly v  5., 11. a 15. minutě. Duel na stadionu Soukeník skončil 0:6 a sledovalo ho 7 465 diváků. Branky Českých Budějovic dali Machovec (3), Benát, Hanzlík a Kalod.

Cyklistika: Závod Okolo jižních Čech nabídl 523,5 kilometru

Do čtyř etap byl rozdělen letní cyklistický závod Okolo jižních Čech. Klání s mezinárodní účastí vyhrál Nor Bohlin Reidar Borgersen z týmu Team Joker. Jeho celkový čas byl 12 hodin, pět minut a 36 sekund. Nejlepším českým cyklistou byl na desátém místě Tomáš Bucháček. Závod v délce 523,5 kilometru dokončilo 112 cyklistů.

Hokej: Luboš Rob starší se rozloučil s kariérou po boku syna a zavěsil

Poslední utkání odehrál v srpnu Luboš Rob starší za českobudějovický Motor proti Havlíčkovu Brodu. Zahrál si v jedné lajně se synem a na dva tisíce diváků rozjásal ve 37. minutě, kdy zavěsil střelou z pravé strany. Hráče znají diváci pod přezdívkou Kondor. Zápas skončil 5:0 a hrál se v rámci Regionálního poháru.

Plážový volejbal: Stavba unikátní haly pro plážové sporty

Unikátní hala pro plážové sporty byla postavena v Českých Budějovicích vedle vltavské základní školy. Primárně je určena na plážový volejbal a má tři kurty. Lze ji upravit na hřiště pro plážový fotbal a jiné sporty. Unikátní je v tom, že návštěvníci hrají na vyhřívaném písku a díky tomu je tato hala jediná na jihu Čech.

Badminton: Krumlov čelil Meteoru a vyhrál 5:3

Badmintonisté SKB Český Krumlov hrají v tomto roce extraligu dospělých. V domácím podzimním duelu se Sokolem Meteor Radotín Praha měli čelit nejlepšímu českému hráči Petru Koukalovi. Jeho absence na poslední chvíli ale Jihočechům pomohla k výhře 5:3, když čtyři body získal Krumlov ve dvouhrách.

Volejbal: Liga mistrů se Jihostroji nepovedla

Čtyři zápasy z aktuální sezony odehrál Jihostroj v Lize mistrů v roce 2014. Po porážce v Innsbrucku a prohrách v dvojutkání s Antverpami mohou Jihočeši bilancovat kladně jen v domácím utkání s polským šampionem z Belchatowa, se kterým doma prohráli 1:3 (-20, 22, -17, -19). V roce 2015 se Jihostroj doma představí s Innsbruckem (21. ledna) a v Belchatowě bude hrát 27. ledna.

Volejbal: Světová liga se konala v Budvar aréně

Českobudějovická Budvar Aréna hostila v červnu dvě utkání volejbalové Světové ligy. Česká reprezentace před třemi tisíci diváků dvakrát porazila Jižní Koreu 3:2. Oba zápasy byly obrovsky vyrovnané. V prvním utkání bylo skóre -31, 19, 24, -26 a 18. V odvetě pak 20, -23, -19, 21 a 11.

Hokej: Návrat Romana Bernata na jedno utkání

Příběh bývalého hokejisty Romana Bernata, který přišel při nehodě o nohu, pokračoval ke konci roku symbolickým podpisem smlouvy na jedno utkání. Se speciální protézou mohl Bernat absolvovat předzápasové rozbruslení v duelu s Chomutovem, který hosté vyhráli na nájezdy 3:2. Roman Bernat je obrovský bojovník a i nadále se chce věnovat sportu.

Hokej: Retro zápas s Kladnem se Motoru nepovedl

V roce 2014 se v Budvar aréně konaly dva retro zápasy. Po utkání s Mladou Boleslaví se v dresech z minulosti představilo i Kladno. Před kamerami České televize ale Motor prohrál 1:4 a výkonem neoslnil. Jedinou branku vstřelil na konci první třetiny Martin Heřman. Na utkání přišlo 6 017 diváků.

Florbal: Florbaloví vozíčkáři se stali mistry Česka

Hráči FBC United České Budějovice, kteří hrají florbal na vozíčku, se stali v červnu mistry České republiky. Šestice nejlepších týmů po základní části hrála finálový turnaj právě v Budějcích a Jihočeši postoupili do finále po vítězství nad favorizovanými Střešovicemi. Ve finále pak porazili Kamat Team Janské Lázně jasně 8:2 a po sedmi letech se stali opět mistry. Kromě toho v letošním roce vyhráli i Prague Wheel Open 2014, který je největším turnajem vozíčkářů na světě.

Volejbal: VK Jihostroj poosmé mistrem extraligy

Po roční přestávce se podařilo hráčům budějckého Jihostroje vrátit na extraligový trůn. Se svým největším rivalem z Liberce sehráli finále na pět zápasů a Duklu udolali přesvědčivým poměrem 4:1. Rozhodující duel se hrál na konci dubna pod Ještědem, kde byla k vidění strhující pětisetová bitva (25, -15, -19, 22, -9). Pak už mohly naplno propuknout oslavy.

Karate: Šampionát patřil domácím borcům

Na začátku prosince se ve sportovce konalo mistrovství České republiky mládeže v karate. A dominovaly českobudějovické kluby. Na zisk medailí byl nejúspěšnější Fight Club a hned za ním byla TJ Karate České Budějovice. Hlavně díky tomu získalo nominaci na blížící se mistrovství Evropy několik borců z Českých Budějovic.

Mažoretkový sport: Veronika Kadlecová se stala mistryní Evropy

O druhém říjnovém víkendu se v chorvatském městě Slavonski Brod konalo mistrovství Evropy v mažoretkovém a twirlingovém sportu. Na evropský šampionát byla nominována také tři děvčata z českobudějovického klubu Panenky. Veronika Kadlecová, loňská a předloňská držitelka titulu vicemistr Evropy, v konkurenci osmnácti dívek suverénně vyhrála.

Horolezectví: Na vrchol Mount Abi Jihočechům chybělo 150 metrů

Na konci září vyrazili Budějčáci David Kovařík a Martin Kleštinec s Tomášem Svobodou směr Himálaj. Chtěli být první, kdo po severní stěně vystoupá na horu Kangchung Peak, respektive Mount Abi. Kvůli nepřízni počasí se jim to však nepovedlo. Jejich snažení skončilo 150 metrů pod vrcholem.

Plavání: Arnošt Petráček dominoval na mistrovství Evropy

Hendikepovaný plavec Arnošt Petráček uspěl na mistrovství Evropy. Třiadvacetiletý reprezentant se v létě v nizozemském Eindhovenu účastnil čtyř disciplín. Na padesáti metrech volným způsobem si doplaval pro stříbrnou medaili. Ve finálovém závodě zaostal pouhých pětatřicet setin sekundy za vítězným Španělem Oribem. Na trati padesát metrů znak vyhrál s dvousekundovým náskokem před Rusem Lyžichinem.

Bojová umění: Talafous mistrem v thajském boxu

Josef Talafous z českobudějovického oddílu Gladiators gym vybojoval pás mistra Česka v thajském boxu. Finálový zápas se uskutečnil v červnu v Praze.

Vodní sporty: Diváci viděli maraton i mistrovství

Několik lákavých akcí se v roce 2014 konalo v Českém Vrbném, kde je vodácký areál Lídy Polesné. Mezi největší akce patřily Wave 2014 či mistrovství Česka na raftech. Další zajímavou vodáckou akcí byl Krumlovský vodácký maraton, na který se vydává až tisíc posádek.

Nohejbal: Dynamo postoupilo do ligy, kterou udrželo

Po náročné uplynulé sezoně, kdy se hráči TJ Propagační podnik Dynamo České Budějovice vrátili do nejvyšší české nohejbalové ligy, přišla studená sprcha v podobě účasti v play-out. Zápasy o udržení s SK Šacung ČNES Benešov 1947 Jihočeši zvládli a uhájili extraligovou příslušnost i pro novou sezonu.

Štítky sportovní události, 2014, sport, přehled akcí, Madeta Motor České Budějovice, Česko, volejbal, finále, Jihostroj, HC Dynamo Pardubice, Český Krumlov, BK Mladá Boleslav, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připomeňte si sportovní události roku 2014 na jihu Čech  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.