Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: V jihočeském městě vyhrálo Moravské zemské hnutí

Výsledky komunálních voleb přinesly řadu zajímavostí. Jednu z nich zaznamenalo jihočeské město Dačice na Jindřichohradecku, kde získalo nejvíce mandátů v zastupitelstvu Moravské zemské hnutí (MZH).

Dačice mají přes sedm tisíc obyvatel a nachází se na Jindřichohradecku nedaleko hranic s Vysočinou a Jihomoravským krajem. Město si prošlo dlouhým historickým vývojem, ale od roku 1960 je po správní reformě součástí Jihočeského kraje. Nachází se tam řada památek a historické jádro je mimochodem městskou památkovou zónou. 

I přestože jde o jihočeské město, řada lidí se tam podle všeho jako Jihočeši necítí. Napovídají to výsledky uplynulých komunálních voleb. V nich vyhrálo Moravské zemské hnutí. V zastupitelstvu, kde je celkem 21 křesel, získalo sedm mandátů. V minulých volbách to byla tři křesla. 

„Děkujeme všem za podporu našeho hnutí v uplynulých komunálních a senátních volbách! Na kandidátkách MZH bylo zvoleno celkem 34 zastupitelů. Největší úspěch hlásí Dačice, které byly nesmyslně zařazeny do Jihočeského kraje,“ vzkázalo hnutí na svém webu. Právě příslušnost k Moravě je motiv, kterým se hnutí prezentuje. „Žijeme na Moravě. Pracujeme tady, studujeme, vychováváme děti. A chceme žít slušný život,“ píše se mimo jiné na webu. 

Podle celkových výsledků skončilo Moravské zemské hnutí v Dačicích první s více než 33,5 procenty. Na druhém místě je KDU-ČSL s více než 26 procenty a šesti mandáty. Právě tato strana v uplynulém období na radnici vládla. Do zastupitelstva se dostali také zástupci ODS (4 mandáty), KSČM (3 mandáty) a Společně pro Dačice (1 mandát). O vládnoucí koalici se nyní bude jednat. 

Budějcké Drbně se dnes nepodařilo kontaktovat nikoho ze zástupců MZH a KDU-ČSL. Dosavadní starosta Karel Macků (KDU-ČSL) ale včera serveru jcted.cz řekl, že strana zatím jednat nezačala a počítá s tím, že ostatní subjekty osloví jako první vítěz voleb. Připomněl, že se k MZH letos připojili i dosavadní opoziční zastupitelé z jiných stran a hnutí. Lídr MZH Bohumil Šuhaj vzkázal, že budou vyjednávání složitá. 

S ohledem na výsledky je možné, že některé subjekty vítěze obejdou. V případě koalice KDU-ČSL, ODS a Společně pro Dačice vznikne nejtěsnější možná většina 11 zastupitelů. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser

Štítky jižní čechy, volby, Dačice, Moravské zemské hnutí, výsledky, okres Jindřichův Hradec, KDU-ČSL, Jihočeský kraj, ODS, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Morava, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Chňoupek

Okupační moc v Dačicích dostala na zadek. Lze to srovnat snad jen s tím, když nedávno Ukrajinci osvobodili Charkov.

Pátek, 30. září 2022, 12:03Odpovědět

Vašek Literák

Až na to že Dačice jsou moravské město v jihočeským kraji a to absolutně nesmyslně.

Čtvrtek, 29. září 2022, 17:49Odpovědět

Imperator Morava

Dačice só město MORAVSKYHO NÁRODA, ktery nám cajzli Ukradli !!!

Středa, 28. září 2022, 23:39Odpovědět

Ondřej Mlejnek

Eši to nebude vy budějičtí kómáci tím, že je to moravské město ležící na Moravské Dyji, okupované už od roku 1960 budějickým krajem, který má aktuálně ještě tu drzost nazývat se Jihočeským, ačkoliv zasahuje i na Moravu. Dačicko už nechce být apendixem tohoto nesmyslu!

Středa, 28. září 2022, 10:26Odpovědět

VOLBY 2022: V jihočeském městě vyhrálo Moravské zemské hnutí  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.