Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: Soud bude posuzovat platnost voleb v Jindřichově Hradci

Povolební dění se komplikuje v Jindřichově Hradci. V zastupitelstvu má mít zastoupení osm subjektů ze 13 kandidujících, to ale musí ověřit Krajský soud v Českých Budějovicích. Někdo totiž podal návrh na neplatnost voleb.

V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí města Eliška Čermáková. Podle ní musí nyní soud na návrh posoudit platnost komunálních voleb ve městě se zhruba 21 tisíci obyvateli. 

„U Krajského soudu v Českých Budějovicích byl podán návrh na neplatnost voleb a neplatnost volby kandidátů v Jindřichově Hradci. Jmenovaný soud si proto v rámci řízení o návrhu na neplatnost voleb do Zastupitelstva města Jindřichův Hradec vyžádal od Městského úřadu Jindřichův Hradec volební dokumentaci,“ uvedla Čermáková.

Soud má nyní na vydání rozhodnutí 20 dní. Do té doby nemůže starosta vypsat termín ustavujícího zastupitelstva. Čekat se musí na rozsudek. 

Krajský soud se bude zabývat také volbami ve vesnici Přechovice na Strakonicku a v Nové Peci na Prachaticku. Vyplývá to z úřední desky Krajského soudu v Českých Budějovicích. 

VOLBY 2022: V Jindřichově Hradci se domluvily na spolupráci ANO, ODS, STAN a Společně s Piráty

V Jindřichově Hradci se domluvily na spolupráci ve vedení radnice vítězné hnutí ANO, ODS, STAN a Společně s Piráty. Dohromady mají v zastupitelstvu 14 mandátů z 27. Jejich zástupci se však nebrání tomu, aby do případné koalice přibrali ještě...

 

Komunální volby v Jindřichově Hradci vyhrálo ANO, získalo pět mandátů v zastupitelstvu. Druzí skončili Nezávislí pro Hradec, kteří mají také pět mandátů. Třetí Hradec srdcem a rozumem má čtyři zastupitele, čtvrtá ODS má tři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Šestí jsou Společně s Piráty se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadí SPD se dvěma zastupiteli a osmou SNK ED a nezávislí kandidáti se dvěma mandáty.

Na spolupráci už se domluvili zástupci ANO, ODS, STAN a Společně pro Piráty. Dohromady mají v zastupitelstvu 14 madnátů z 27. „V této sestavě máme těsnou většinu k ustavení orgánů města a budeme jednat s dalšími potenciálními koaličními partnery a následně o programu a koaliční smlouvě,“ napsali zástupci těchto stran a hnutí na sociální sítě, kde zveřejnili memorandum o spolupráci. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, Jindřichův Hradec, soud, žaloba, jižní čechy, politika, krajský soud v Česku, České Budějovice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ANO 2011, ODS, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Soud bude posuzovat platnost voleb v Jindřichově Hradci  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.