Dnes, 11:07
Jako by se všechny chutě světa poslední měsíce soustředily téměř na jedno místo v Budějcích. Ulice Plachého v Českých Budějovicích se může pochlubit nejen kavárnou s několikaletou tradicí, ale nově i pekárnou s neobyčejnými croissanty a chleby, neapolskou pizzou nebo cukrárnou s luxusními zákusky.
Plachého ulice nesla v minulosti mnoho názvů. „Ulice se léta jmenovala Kyselá, část z náměstí se jmenovala Loternní ulička, kde bývala vinárna U Ašenbrýlů a hudební nástroje a chodilo se tudy z náměstí ke Hromádkům,“ vzpomíná historik Jan Schinko. Jeden čas se jí podle Schinka také říkalo ulice Sviní nebo Svinská. „Uličkou se totiž na náměstí přiháněli koně, vepři a podobně na trh, poněvadž hlavními čtyřmi vstupy na náměstí to bylo nedůstojné,“ dodává známý budějcký historik.
Později se ale objevil název Plachého a hovorově se jí říkalo, a stále říká, Plachanda. Podle Schinka ulice obchodně vždy trochu trpěla. „Měla potenciál jako ulice U Černé věže. Trpěla ale tím, že nebyla průjezdná na sady. Městská rada obyvatelům Plachého most přes Mlýnskou stoku na sady zamítla,“ doplnil Schinko.
Ulici podle něj proslavila Anička Krčmářová, dcera obchodníka s hudebními nástroji a virtuoska na piano. Nacházela se tady továrna na cukrovinky Příhoda a Danzer, vinárna U Kolářů nebo už zmiňovaná vinárna U Ašenbrýlů.
Z nenápadné a místy úzké uličky u náměstí Přemysla Otakara II. se ale v posledních týdnech stalo doslova gastrocentrum Budějc. Na několika metrech totiž najdete vše od výběrové kávy, přes skvělé zákusky, po světovou kuchyni a pekárnu s výbornými chleby. Mezi nejdéle fungující podniky patří kavárna s příznačným názvem Plachý cafe. Její majitel, Honza Ašenbryl, byl jedním z prvních, kdo kavárnu s výběrovou kávou v Budějcích otevřel.
„Otevíral jsem v roce 2017, takže fungujeme už 8 let. V té době bylo výběrovky v Budějcích jako šafránu, tuším snad jen dvě místa a žádný vyloženě specializovaný espresso bar. Navíc byla možnost otevřít podnik v domě, kde se dělalo vyhlášený gastro už za mého praděda před 120 lety,“ popisuje Honza. Jasný volba pro něj byla kavárna. „Jsme zaměřený na výběrovku. Snažím se mít furt nové kávy, ochutnávat nové věci. Baví mě ta rozmanitost, kterou si v podniku můžeme dovolit. A taky lidi kolem kávy a úzký kontakt se zákazníkem,“ popisuje, co ho nejvíce na kávovém světě baví.
V posledních měsících se ulice gastronomicky rozrostla. „Mám pocit, že se za poslední roky proměnila ulice z nuly na sto. V době, kdy jsme otevírali my tam byla akorát Bohemia, Naše farma a na začátku ulice Kavkárna. Za těch osm let se zam dost podniků otevřelo, ale i zavřelo. Na gastro tahle ulice nikdy nebyla úplně snadná,“ potvrzuje Honza Ašenbryl slova historika Schinka.
Jedním z posledních podniků, který se v Plachandě otevřel, je pekárná Plachá pětadvacítka, za kterou stojí Michaela Fürstová. V nabídce téhle stylové pekárny najdete croissanty a sladké pečivo, chleby, ale i skvělou kávu, čaje a aktuálně velice moderní matchu. „Croissanty a pečivo dělám už od doby, kdy jsem měla v Českém Krumlově kavárnu a cukrárnu Café Synagoga. To už je pět let. Díky stážím v kodaňských pekárnách jsem se vrhla i na chleby a další pečivo. Je to divočejší než cukrařina, s kvasem člověk nikdy neví, protože každý den vycházím z odlišných podmínek,“ popisuje Míša.
I přesto, že otevřeno mají jen pár týdnů, cestu do malého dvora v Plaché ulici, už si k nim našly desítky zákazníků. A pro co si chodí nejradši? „Jasně vede červený croissant plněný mascarpone a naší ovocnou náplní brusinka, višeň, malina. A překvapivě také chleba s citronovou kúrou, mákem, černým sezamem a lnem,“ doplňuje majitelka pekárny.
Po cestě z pekárny nemohou lidé minout další podnik, který gastroprovoz v Plachého ulici doplňuje. Jde o pizerii, která nabízí neapolskou pizzu. Za Pizzou Paranormala, stojí Katka Kuthanová s Martinem Kudrlička. „Nápad na otevření pizzerie se rodil vlastně postupně. Měli jsme nějáké zkušenosti z řemeslných pekáren a pizza projektů v Praze i jinde. Dobrá pizza nám v Budějovicích chyběla, a tak sme ji po zkušenostech začali dělat na různých pop-upech a viděli sme že by o to mohl být zájem. Když se nám naskytla příležitost si pronajmout prostor v Plachého ulici, nebylo moc o čem přemýšlet,“ popisuje zrod celého projektu Katka.
Jde o jedno z mála míst, kde si v Budějcích neapolskou pizzu dáte. Rozdíl mezi tou klasickou a neapolskou pizzou, je hlavně v ingrediencích, které se na těsto používají a ve stylu přípravy. „Naše pizza se od ostatních liší hlavně přípravou těsta a použitou moukou. Používáme výhradně organickou mouku, těsto zaděláváme z pšeničného kvasu a necháváme ho kynout v chladu po dobu minimálně 48 hodin. Těsto je tak mnohem chutnější stravitelnější a lehčí. A je to právě těsto které si lidé chválí nejčastěji. Fakt že používáme kvalitní suroviny a snažíme se zohlednit i sezónu je pro nás také samozřejmostí,“ dodává Martin.
Nejde ale o jediné podniky, které v této budějcké ulici najdete. Kromě španělské restaurace La Bodega nebo restaurace Paraguana, která nabízí tradiční venezuelské jídlo, tady najdete i tradiční českou kuchyni, kterou nabízí restaurace Panský šenk s ikonickým krbem, ve kterém připravují masové speciality. Pro milovníky sladského je tady rodinná cukrárna kremrolka nebo La Cukrárna, za kterou stojí Vladimíra Novotná a její značka Sněz mě dorty, která v Českých Budějovicích funguje už několik let. Dlouhé roky měla pobočku na Lidické třídě, teď se ale přestěhovala do Plachého ulice.
Každoročně se téměř všechny podniky v ulici prezentují na sousedské slavnosti Plachanda open. Jde o jeden den, kdy se ulice zavře pro dopravu a zaplní ji nejen kulturní, ale i gastrononický program. V letošním roce se akce konala v polovině června.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám