Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kříženec buldoka měl ve Stromovce napadnou trpasličího španěla. Následky si poneseme, říká majitelka druhého psa

, aktualizováno 5. června 2019, 11:30

Ošklivá zranění si ze sobotní procházky ve Stromovce odnesla fena Kavalír King Charlese španěla. Po konfliktu s křížencem amerického buldoka musela podstoupit dvě operace. Majitelka buldoka ale odmítá, že je chyba jen na jejich straně. Případem se bude zabývat správní orgán.  

K incidentu došlo po třetí hodině odpoledne v lesoparku Stromovka. Fenka Kavalír King Charlese španěla měla běhat pro klacíky, když jí buldok napadl. „Náš pejsek nikoho napadnout nechtěl. Jen běžel kolem za klackem a žádného psa si nevšímal. Pes, kterého pán taky neměl na vodítku, z ničeho nic vystartoval a zaútočil,“ říká muž, který zraněného psa venčil.

Ve Stromovce volný pohyb psů vyhláška povoluje. I zde ale ukládá obecnou povinnost mít psa pod neustálým dohledem a přímým vlivem. Pes tak nesmí bez dozoru či nekontrolovaně pobíhat a obtěžovat jiné osoby.

Majitelka křížence popisuje situaci jinak. „Ten pejsek pobíhal všude, žádné klacíky mu neházeli. Najednou byl u vody mezi námi, dětmi a ostatními psy. Kamarádce a dceři skákal přes nohy, určitě ne v úmyslu ublížit, ale tak se tam šmrdolil. Jeho majitelé ho ani jednou nepřivolali,“ popisuje. Sama si prý neumí vysvětlil, proč ke konfliktu došlo. Pes má podle ní základní výcvik, nikdy s ním nebyl problém. „Než se to stalo, hrál si na louce s jiným psem. Potom ale nereagoval na nic,“ dodává.

Majitel útočícího psa měl muži a ženě, kteří trpasličího španěla venčili, udájně nadávat a vyhrožovat ublížením. „Nevyhrožoval jen nám, ale i kolemjdoucímu muži, který se nás zastal,“ popsal majitel fenky. 

Agresivní chování majitele buldoka potvrzuje i svědek, který na místě byl. „Když ke mně majitelé se zraněným pejskem přišli, tak byli silně otřesení. Poradil jsem jim, ať zavolají na 156. To majitel psa také udělali. Začal jsem jim vysvětlovat, kde je nejbližší veterinární ošetřovna. Po té přišel manžel majitelky útočícího psa a začal na nás šíleně řvát. Jednoznačně mohu odpřísáhnout, že jsem na něj jakkoliv nereagoval. Jen jsem řekl tomu mladému páru, ať se s ním vůbec nebaví. Začala sprška nadávek na mojí osobu včetně vulgárních výrazů. Nakonec mi vyhrožoval, že mě zabije,“ popsal svědek

Druhá strana ale líčí celou událost jinak. „Manžel se s nimi šel domluvit na uhrazení nákladů na ošetření. Místo odpovědi se od přihlížejícího pána dočkal arogantního gesta. Pravda je, že mu to vrátil nevybíravým slovníkem, ale ne vůči majitelům,“ řekla majitelka buldoka.

Ve Stromovce je pak měla zastavit hlídka městské policie a vše sepsat. „Za porušení obecně závazné vyhlášky města čeká majitele psa pokuta až sto tisíc korun. K tomu je povinen poskytnout majiteli zraněné feny veterinární potvrzení o tom, že jeho pes není nakažen vzteklinou. A nejen to. Majitel zraněného zvířete může požadovat také náhradu škody,“ uvedla mluvčí městské policie  Věra Školková.

Majitelka buldoka vinu nepopírá. Pro Budějckou Drbnu navíc uvedla, že jsou po správním řízení ochotni veterinární náklady uhradit. „Problém byl, že byli oba psi na volno. A to, že náš pes napadl druhého, za to si následky poneseme,“ uzavřela konflikt.

Štítky pes, napadení, městská police, Stromovka, Karel III. Britský

Kříženec buldoka měl ve Stromovce napadnou trpasličího španěla. Následky si poneseme, říká majitelka druhého psa  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.