Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strážníci letos sebrali přes tisíc použitých stříkaček. Víte co dělat, když infekční materiál najdete?

Součástí práce strážníků městské policie je mimo jiné také sběr nebezpečného infekčního materiálu. Nejčastěji se jedná o použité injekční stříkačky nebo samotné jehly odhozené uživateli návykových látek. V letošním roce už strážníci sebrali více než tisíc použitých stříkaček.

„Nejohroženější skupinou, která je vystavena riziku poranění o odhozené injekční stříkačky, jsou děti. Ty často nejsou schopny rozpoznat nebezpečí a neví, jak se v případě takového nálezu zachovat. Strážníci Městské policie České Budějovice proto v rámci prevence pořádají na dané téma přednášky již pro nejmenší děti z mateřských škol,“ popsala mluvčí městské policie Věra Školková.

Nejčastěji se infekční materiál na území města nachází především v okolí vlakového nádraží, v centru města, na sídlišti Máj nebo v okolí Palackého náměstí. Místem, kde se sdružují narkomané a odhazují zde použité injekční stříkačky, jsou zejména ulice, parky nebo dětská hřiště. Své pomůcky k aplikaci drog však často zanechávají i na veřejných toaletách obchodních center nebo restaurací.

Ve většině případů se jedná o jednotlivé injekční stříkačky maximálně v počtu několika kusů. „V letošním roce však strážníci přišli i k několika početným nálezům nebezpečného odpadu. V lednu tohoto roku bylo na křižovatce ulic Chelčického a Žižkovy třídy jedním ze zdejších obyvatel nalezeno kolem 200 kusů infekčního materiálu. Sto kusů injekčních stříkaček pohromadě se v září tohoto roku objevilo v blízkosti rozlehlého sídla několika podniků v Nemanicích. Pětadvacet použitých injekčních stříkaček dokonce zanechal neznámý uživatel drog v batohu na veřejných toaletách v jednom z obchodních center na Pražské třídě,“ připomněla Školková.

Co dělat při poranění injekční stříkačkou?
​Ránu nechte co nejdéle volně krvácet a místo poranění nemačkejte – krvácení rány snižuje případnou dávku viru v těle.
Po zastavení krvácení ránu vymývejte vodou a mýdlem po dobu 10 minut, poté ošetřete dezinfekčním roztokem.
Vyhledejte lékaře, hygienickou stanici, nebo nejbližší infekční oddělení   – lékař vyšetří krev na virové onemocnění a infekci virem HIV.

Od začátku roku 2019 strážníci sebrali v Českých Budějovicích již 1 086 použitých injekčních stříkaček.

„V případě nálezu odhozené injekční stříkačky nenechávejte nález ležet bez povšimnutí a věc oznamte městské policii na telefonní linku 156. Nikdy nesbírejte infekční materiál holýma rukama. Strážníci, kteří jsou ke sběru infekčního materiálu speciálně vyškoleni a disponují ochrannými pomůckami, injekční stříkačky bezpečně seberou a zlikvidují," popsala mluvčí postup, jak á veřejnost při nálezu postupovat.

Foto Jana Kroneislová

Štítky městská policie, injekční stříkačky, prevence, drogy, žloutenka, HIV, materiál, injekční stříkačka, obecní policie, České Budějovice, Krajská hygienická stanice

Strážníci letos sebrali přes tisíc použitých stříkaček. Víte co dělat, když infekční materiál najdete?  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.