Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silnější elektrokoloběžky se považují za motorové vozidlo, varují strážníci

Českobudějovičtí strážníci kontrolují kromě cyklistů čím dál víc i uživatele elektrokoloběžek. Městská policie proto zveřejnila několik pravidel, jenž je potřeba dodržovat. Část veřejnosti mimo jiné neví, že některé stroje se považují za motorové vozidlo.

Téma koloběžek v Českých Budějovicích letos rezonuje i díky tomu, že je do ulic rozmístila společnost Lime. Jak informovala Budějcká Drbna, stejný plán má i firma Bolt. O tom už se zástupci města dozvěděli. „Doufám, že se tak stane, jen pokud se dohodneme,“ reagoval minulý týden náměstek primátora Ivo Moravec. 

Další společnost chce umístit do Českých Budějovic elektrokoloběžky

V ulicích Českých Budějovic by se v budoucnu mohly objevit další elektrokoloběžky. Společnost Bolt pro Budějckou Drbnu potvrdila, že zvažuje jejich umístění v krajském městě. Celý proces chce řešit s vedením radnice.

„Cyklisté jsou spolu s chodci nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu. Stávají se nejen oběťmi, ale i viníky dopravních nehod. V ulicích jihočeské metropole se též pohybuje velké množství cyklistů, kteří často nerespektují pravidla silničního provozu. Největším nešvarem je jednoznačně jízda po chodníku, kde dochází k ohrožení a mnohdy i kolizím s chodci,“ shrnula mluvčí budějovické městské policie Věra Školková.

Strážníci pochopitelně zaznamenali i vyšší počet elektrokol a elektrokoloběžek. Upozorňují tak na to, že právě elektrokoloběžka se podle zákona o provozu na pozemních komunikacích považuje za jízdní kolo.

Některé elektrokoloběkžy je třeba registrovat

„Pro jízdu na elektrokoloběžce tedy platí stejná pravidla silničního provozu jako pro cyklisty. To však pouze pro elektrokoloběžky, jejichž maximální konstrukční rychlost je 25 kilometrů za hodinu a výkon nepřesáhne jeden kilowatt. Elektrokoloběžky přesahující tyto parametry se již považují za motorové vozidlo. V tomto případě je nutné elektrokoloběžku zaregistrovat a být držitelem řidičského oprávnění,“ upozornila Školková.

Strážníci připomněli několik důležitých pravidel, které se týkají jízdních kol i elektrokoloběžek. Patří mezi ně zákaz jízdy na chodníku a přechodu pro chodce či povinnost umístit přední bílé a zadní červené světlo při snížené viditelnosti. Děti do 18 let musí mít při jízdě cyklistickou přilbu, kterou městská policie doporučuje i starším lidem s ohledem na rychlost například právě elektrokoloběžek. Děti do 15 let pak po silnici mohou jet pouze pod dohledem člověka staršího 15 let.

„Hlavně buďte opatrní, ohleduplní vůči ostatním a nepřeceňujte své schopnosti,“ dodala Věra Školková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky koloběžka, budějovice, doprava, policie, motorové vozidlo, cyklista, obecní policie, Ivo Moravec, Lime, České Budějovice, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnější elektrokoloběžky se považují za motorové vozidlo, varují strážníci  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.