Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žena si myslela, že investuje do kryptoměn. Přišla o víc než 100 tisíc

Policie vyšetřují další internetový podvod. O peníze přišla žena, která si myslela, že bude investovat do kryptoměn. Místo toho pachateli umožnila přístup ke svému počítači a z účtu jí zmizelo přes 400 tisíc korun. Policisté opakovaně nabádají k větší opatrnosti.

Případ vyšetřují českokrumlovští policisté. „Pátrají po dosud neznámém pachateli podvodu, který měl dle dosavadního šetření koncem loňského roku a začátkem letošního roku kontaktovat čtyřiatřicetiletou ženu z Českokrumlovska s tím, že jí nabídl výhodnou investici do kryptoměn. Během hovoru si vyžádal přes e-mailovou korespondenci dálkový přístup k jejímu počítači prostřednictvím nainstalování programu AnyDesk, který si poškozená dobrovolně nainstalovala a aktivovala,“ popsala policejní mluvčí Lenka Pokorná.

Díky tomu získal dotyčný vzdálený přístup k jejímu počítači. Poškozená poté ve čtyřech platbách zaslala ze svého bankovního účtu částku více než 100 tisíc korun na účet, který byl pro obchodování zřízen. „V současné době je údajný bankéř nedostupný a žena se ke svým penězům nemůže dostat,“ uvedla Pokorná. 

Peníze končí v zahraničí 

Policisté upozorňují, že vyšetřování těchto podvodů je velmi komplikované a zdlouhavé. „Ne vždy se podaří pachatele dopadnout. Dle našich zkušeností ztrácejí lidé v kyberprostoru obezřetnost a nechají s sebou často manipulovat. Bohužel konec bývá většinou stejný, jsou podvodníkem obráni o vysoké finanční částky, které skončí na neznámých účtech v zahraničí,“ upozornila mluvčí. Policisté proto opakovaně nabádají k větší opatrnosti. Lidé by měli být maximálně obezřetní při užívání internetového bankovnictví. 

Policisté radí mimo jiné nesdělovat osobní údaje, neposílat ofocené osobní doklady a nesdílet informace z platební karty. Doporučuje se také nastavit si v internetovém bankovnictví co nejnižší limity. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky policie, jižní čechy, podvod, internet, peníze, kryptoměny, kryptoměna, počítač, okres Český Krumlov, AnyDesk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena si myslela, že investuje do kryptoměn. Přišla o víc než 400 tisíc  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.