Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Muzeum fotografie a Dům gobelínů v Jindřichově Hradci se může pochlubit významnými osobnostmi naší historie

PR článek

Všechna tři pracoviště Vzdělávacího a kulturního centra Jindřichův Hradec, p. o., se pyšní proslulými postavami, které prošly jejich historií.

Muzeum fotografie a moderních obrazových médií sídlí v renesanční jezuitské koleji, založené v roce 1594 Adamem II. z Hradce a jeho manželkou Kateřinou z Montfortu. Kolej tehdy poskytovala téměř 180 let zázemí pro jezuity. Vyučovaly či učily se zde významné osobnosti, jakými byl zakladatel české historiografie Bohuslav Balbín, maďarský vůdce protihabsburského povstání ze začátku 18. století František II. Rákóczi, botanik a lékárník Jiří Josef Camel, podle nějž je pojmenována kamélie, nebo jindřichohradecký rodák, varhaník a skladatel Adam Michna z Otradovic. Veškeré informace o muzeu naleznete na www.mfmom.cz.



Nejvýznamnější historickou osobností spjatou s Domem gobelínů, kulturních tradic a řemesel je bezesporu Marie Hoppe-Teinitzerová, zakladatelka místní textilní dílny. Další informace o činnosti Domu gobelínů jsou k dispozici na www.dumgobelinu.cz.

Ani Hvězdárna a planetárium prof. Františka Nušla nezůstává pozadu. Od svého založení roku 1961 je pojmenována podle významného českého astronoma a vynálezce. Podnět k její výstavbě roku 1956 dal prof. František Neuwirth, zakladatel místního astronomického kroužku. Všem zájemcům doporučujeme stránky www.vkcjh.cz, kde jsou pro ně dostupné všechny potřebné informace.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky muzeum, Jindřichův Hradec, gobelíny, historie, hvězdárna, dům, František I. Rakouský, Bohuslav Balbín, Adam II., Georg Joseph Kamel, Adam Michna z Otradovic, Muzeum fotografie a moderních obrazových médií, Marie Hoppe-Teinitzerová, František Nušl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum fotografie a Dům gobelínů v Jindřichově Hradci se může pochlubit významnými osobnostmi naší historie  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.