Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dolní Lhota má obchvat. Cesta do Jindřichova Hradce bude bezpečnější

Měří více než dva a půl kilometru a jeho výstavba vyšla na 247 milionů korun. Obchvat Dolní Lhoty na Jindřichohradecku je hotový. Kromě toho, že sníží hluk ve vesnici, budou mít řidiči také pohodlnější cestu na trase z Českých Budějovice do Jindřichova Hradce.

Obchvat Dolní Lhoty se nachází na silnici ze Stráže nad Nežárkou do obce Lásenice. Dokončenou dopravní stavbu dnes přijeli otevřít ministr dopravy Martin Kupka (ODS) či šéf Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. 

„Skrývá se za tím spousta práce. Pevně doufám, že to je další střípek do mozaiky dopravních staveb, které zajistí bezpečnost na české silniční síti, v tomto případě uleví mnoha lidem v Dolní Lhotě, a zároveň pomůže těm, kteří míří přes jižní Čechy,“ uvedl Martin Kupka

Hotovo bylo podle ministra o dva měsíce dříve, než se předpokládalo. To je podle něj dobrá zpráva před obdobím letních prázdnin, kdy řada lidí míří za dovolenou.

Ministr i ředitel ŘSD Radek Mátl připomněli význam obchvatu z pohledu bezpečnosti. „Zrychlení nebude zásadní. Všichni ale víme, že průjezd obcí a především úsek na jejím začátku nebyla bezpečná místa. Odstraní se také ta velmi nebezpečná křižovatka se silnicí II/153, kde bylo v minulosti hodně smrtelných nehod či nehod s těžkým zraněním,“ popsal. Obchvat Dolní Lhoty začne naplno fungovat zítra 28. června okolo 9. hodiny ranní. 

Zprovoznění obchvatu bude mít pro Dolní Lhotu zásadní význam. Dnes to řekl Jiří Krupička (SNK pro Stráž), starosta Stráže nad Nežárkou, jejíž je Dolní Lhota součástí. „Přinese to zklidnění provozu a tím pádem větší bezpečnost. Doprava je intenzivnější a v Dolní Lhotě žijí především starší lidé, kteří využívají zastávky po obou stranách stávající silnice,“ popsal a připomněl, že méně bude také hluku a prachu. 

„Dneska je obrovský úspěch každý kilometr, který se nám podaří zprojektovat, prosadit, odsoutěžit a dostavět...Velké poděkování všem, kteří za tím stojíte. Za hejtmana Jihočeského kraje a všechny Jihočechy díky za každý kilometr, který tady vyroste,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Jižní tangenta je hotová. Její hlavní funkce se naplní s otevřením dálnice

Jižní tangenta u Českých Budějovic je oficiálně otevřená. Tři kilometry dlouhá silnice by měla už na konci příštího roku propojit silnici I/3 s dálnicí D3. Náklady na vybudování přesáhly jednu miliardu korun. Více než 600 milionů korun hradil...

V investicích do silnice I/34, která spojuje Jihočeský kraj s Vysočinou, chce stát pokračovat. „Postupná modernizace silncie I/34 bude pokračovat i nadále. V únoru jsme zahájili stavbu I/34 Lišov – Vranín a několik dalších akcí, jako například západní obchvat Pelhřimova, máme aktuálně v přípravě,“ popsal Mátl.

Silnice vede přes České Budějovice, Třeboň, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Humpolec a dále pokračuje na Svitavy. Právě v Humpolci se kříží s dálnicí D1. 

Po téměř dvou letech se otevírá Dobrovodská v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích se dnes po téměř dvou letech otevře silnice v Dobrovodské ulici. Stane se tak v 18. hodin. Novinka se týká řidičů. Autobusy městské hromadné dopravy začnou místem projíždět od 28. června.

Podle Martina Kupky se nyní v Jihočeském kraji investuje do dopravy ve velké míře. Připomněl výstavbu obchvatu Českých Budějovic i posun ve výstavbě tunelu Pohůrka a s tím související otevření Dobrovodské, ke kterému došlo na konci června letošního roku. Zmínil také, že stát chce letos zahájit soutěž na zbylé dva úseky dálnice ve směru z Kaplice nádraží na Rakousko. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, doprava, jindřichohradecko, dolní lhota, stráž nad nežárkou, lásenice, provoz, obchvat, martin kuba, radek mátl, martin kupka, ministerstvo dopravy, řsd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dolní Lhota má obchvat. Cesta do Jindřichova Hradce bude bezpečnější  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.