Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na nově otevřeném obchvatu havaroval autobus. Pět lidí se zranilo

, aktualizováno 30. června 2023, 9:15

Dva dny od otevření obchvatu Dolní Lhoty na Jindřichohradecku tam došlo k dopravní nehodě. Při ní se srazil autobus s osobním automobilem. Zranilo se pět lidí. Obchvat vesnice na trase z Českých Budějovic do Jindřichova Hradce se budoval právě s cílem zvýšit bezpečnost. Co přesně se stalo je ale nyní předmětem vyšetřování.

O nehodě informovala policejní mluvčí Lenka Krausová, která Budějcké Drbně potvrdila, že ke střetu došlo právě na nově otevřeném obchvatu. K události došlo po půl osmé ráno. 

„Došlo ke střetu autobusu a osobního automobilu Kia. Na místě zasahují složky Integrovaného záchranného systému,“ sdělila mluvčí. 

„Vyslali jsme na místo nejbližší posádku z Jindřichova Hradce, následně také vrtulník a další pozemní posádku. Při nehodě se zranilo pět osob,“ popsala mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová.

Dva lidé v automobilu utrpěli lehká poranění a po ošetření je zdravotníci převezli na Urgentní příjem nemocnice Jindřichův Hradec. Třetí poraněná z auta utrpěla středně těžká poranění trupu a hrudníku a po poskytnutí akutní péče ji vrtulník transportoval do českobudějovické nemocnice. 

Dále jsme ošetřili dva cestující z autobusu s lehkým až středně těžkým poraněním hlavy, kteří byli po zajištění stavu převezeni taktéž na urgentní příjem nemocnice Jindřichův Hradec, uvedla Fajtlová.

Dolní Lhota má obchvat. Cesta do Jindřichova Hradce bude bezpečnější

Měří více než dva a půl kilometru a jeho výstavba vyšla na 247 milionů korun. Obchvat Dolní Lhoty na Jindřichohradecku je hotový. Kromě toho, že sníží hluk ve vesnici, budou mít řidiči také pohodlnější cestu na trase z Českých Budějovice do...

Obchvat Dolní Lhoty vznikal mezi roky 2021 a 2023. Tento týden se dopravní stavba oficiálně otevřela. V úterý na místo přijeli zástupci ministerstva dopravy či Ředitelství silnic a dálnic ČR. 

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) i ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl připomněli význam obchvatu z pohledu bezpečnosti. „Zrychlení nebude zásadní. Všichni ale víme, že průjezd obcí a především úsek na jejím začátku nebyla bezpečná místa. Odstraní se také ta velmi nebezpečná křižovatka se silnicí II/153, kde bylo v minulosti hodně smrtelných nehod či nehod s těžkým zraněním,“ popsal v úterý.

Obchvat Dolní Lhoty začal řidičům sloužit od středečního rána. Co přesně bylo příčinou dnešní nehody, je nyní předmětem vyšetřování. 

V investicích do silnice I/34, která spojuje Jihočeský kraj s Vysočinou, chce stát pokračovat. „Postupná modernizace silncie I/34 bude pokračovat i nadále. V únoru jsme zahájili stavbu I/34 Lišov – Vranín a několik dalších akcí, jako například západní obchvat Pelhřimova, máme aktuálně v přípravě,“ popsal Mátl.

Silnice vede přes České Budějovice, Třeboň, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Humpolec a dále pokračuje na Svitavy. Právě v Humpolci se kříží s dálnicí D1. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky policie, nehoda, jihočeský kraj, obchvat, dolní lhota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nově otevřeném obchvatu havaroval autobus. Pět lidí se zranilo  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.