Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Písku proti vládě protestovalo pět desítek lidí. Přijel i poslanec Volný

Zhruba padesát lidí se zúčastnilo dnešní demonstrace na Velkém náměstí v Písku. Protestovali proti vládním nařízením, která podle organizátorů z iniciativy My společně omezují svobodu. Na akci vystoupilo několik hostů včetně nezařazeného poslance Lubomíra Volného, který vyzval k občanské neposlušnosti. Demonstrace se obešla bez většího zásahu přítomných policistů.

Lidé na Velké náměstí v Písku začali přicházet po jedné hodině odpoledne. Začátek demonstrace byl naplánován na půl druhou, poté byl ale o 30 minut posunut. Všechny vstupy na náměstí hlídala policie. „Bylo kontrolováno, jestli lidé, kteří přijíždějí a přicházejí na náměstí splňují platné podmínky. Otočit jsme museli zhruba desítku vozů, protože tyto osoby nebyly schopny prokázat, že překračují hranice okresu tak, jak aktuální opatření vyžadují," uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner

Přímo na náměstí se nedostalo několik desítek lidí, kteří zůstali za páskami. Mezi nimi byla například i známá aktivistka Jana Peterková.

My jsme mlčící většina a je třeba, abychom mlčet přestali

Organizátoři hned v úvodu akce vyzvali všechny přítomné, ale dodržovali nařízené rozestupy, maximální počet lidí ve skupince a měli nasazené roušky, respirátory nebo jiné ochranné prostředky. I přesto se ale našlo několik lidí, kteří ústa a nos zakrytá neměli. 

Na připraveném pódiu vystoupilo několik hostů, jedním z hlavních byl i nezařazený poslanec Lubomír Volný (dříve SPD). Volný se v proslovu několikrát obracel k přítomným policistům Podle něj dnes policisté dostali špatný rozkaz, který nechtějí plnit, ale musí.  

„My jsme mlčící většina a je třeba, abychom mlčet přestali. Nechceme si nechat ukrást čistý vzduch, nechceme si nechat ukrást ty naše hospody, chceme o to bojovat. Ale budeme bojovat mírově a politicky a vyhrajeme ve volbách," řekl ve své řeči Volný. 

Během svého vystoupení také vyzval přítomné demonstranty, aby například přistoupili k policejnímu vozu, salutovali a vykřikovali „Svobodu". Poté odešel k jedné z přístupových cest na náměstí, kde byla nastoupena pořádková jednotka, a dožadoval se vpuštění lidí, kteří se na demonstraci nedostali. Během toho došlo k menší potyčce mezi ním a jedním z policistů. Jinak se ale celá akce obešla bez policejního zásahu.

Vyzývám k občanské neposlušnosti

Volný se později s několika účastníky akce přesunul do jiné části města, kde pokračoval v proslovu. Na dotaz novinářů, zda je podle něj vhodné, se za aktuálně platných vládních opatření účastnit demonstrace odpověděl: „Je to ta nejlepší věc, kterou můžeme udělat. Když nebudeme respektovat nařízení vrahů a lidí, kteří zlikvidovali tuto zemi a téměř ji srazili na kolena. Vyzývám lidi k občanské neposlušnosti,“ řekl.

Právě kvůli přesunu akce mimo náměstí je možné, že bude policie vyšetřovat, zda se svolavatel akce nedopustil přestupku. „Akce se přesunula na další část města, která nebyla ve shromáždění oznámena,“ uvedl policejní mluvčí Matzner.

Po zhruba hodině a půl byla celá akce rozpuštěna a zbylí účastníci z náměstí odešli. Iniciativa My společně svolala další demonstraci na neděli do Prahy.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Písek, demonstrace, koronavirus, Lubomír Volný, Velké náměstí, Jana Peterková, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luděk Matouš

To je padesátka trapnejch hrdinu.Protestují kvuli omezování svobody k smíchu starší generaci ,ti cucáci nezažili opravdu omezování svobod stříhání vlasu ,bezduvodné odvozy za hranice města atd.A ještě tam pozvou debílka Volnýho ,ten už měl sedět.

Neděle, 7. března 2021, 14:45Odpovědět

Luboš Doležel

Jak vidím,velký cirkus na kolečkách,porušování nařízení vlády a vše projde v pohodě.A ještě je to veřejně.

Neděle, 7. března 2021, 11:02Odpovědět

V Písku proti vládě protestovalo pět desítek lidí. Přijel i poslanec Volný  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.