Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Firma obnovila pět rybníků u Písku. Některé mohou sloužit ke koupání

Prácheňské rybářství obnovilo pět rybníků v okolí Purkartic. Firma je má v pronájmu od města Písek. Loni je i díky dotaci odbahnila, opravila hráze a odstranila některé nevhodné stromy. Akce skončila letos v červenci. V některých rybnících je teď možné se koupat.

Purkartice se nachází nedaleko píseckého sídliště Portyč. Prácheňské rybářství tam obnovilo pět rybníků, které jsou součástí místní soustavy. Díky úpravám může hned několik rybníků sloužit i ke koupání.

„Rybářství získalo na opravu rybniční soustavy dotaci od Ministerstva zemědělství téměř 24 milionů korun, město Písek na tuto akci přispělo zhruba šesti miliony korun,“ uvedla v tiskové zprávě místostarostka Petra Trambová (Pro Písek).

Ze dna rybníků firma odstranila sedmdesáticentimetrovou vrstvu bahna. Opravné jsou také břehy a došlo i na rekonstrukci hlavní silnice.

„Díky rekonstrukci rybniční soustavy se zdvojnásobila obhospodařovaná vodní plocha, odbahněním a vyčištěním zarostlých břehů se rybníky dostaly na svou původní katastrální výměru. Staly se tak důležitou součástí ochrany města před případnou povodní, protože jsou nyní schopny zadržet až stoletou vodu,“ popsala mluvčí města Petra Měšťanová.

Purkratická rybniční soustava je tak místem, kam mohou místní vyrazit třeba na procházku. Voda není příliš znečištěná, protože se tam provozuje polointenzivní chov ryb. Rybníky zároveň slouží jako hnízdiště vodního ptactva, které se do této lokality postupně vrací. Objevují se tu i nové druhy.

„Obnovou purkratických rybníků se v žádném případě nesnížily hnízdní možnosti pro ptactvo, tato lokalita bude nadále významnou ornitologickou oblastí. Citlivě se zde pracovalo i s přilehlými prostory, které slouží pro ostatní druhy ptactva,“ dodal vedoucí odboru životního prostředí Miloslav Šatra.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Písek, rybník, obnova, voda, investice, rybniční soustava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma obnovila pět rybníků u Písku. Některé mohou sloužit ke koupání  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.