Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vrak za pět tisíc korun? Písek prodává auta bez majitelů

Po celém Písku se nachází desítky automobilů, o které jejich dřívější vlastníci neprojevují zájem. Město je proto prodává. Celý proces je časově náročný, od loňska magistrát prodal několik vraků. Za nejdražší zaplatil zájemce 23 tisíc korun.

Díky prodeji vraků formou elektronických aukcí Písek alespoň sníží náklady na odstranění těchto vozidel z ulic. Všechna končí na odstavné ploše ve Vráži.

Loni řešili strážníci 70 automobilů, která dostala statut vraku či odloženého vozidla. Majitele se většinou podařilo najít, a tak jich město odtáhlo 12. Letos řeší městská policie 81 případů a zatím ve Vráži skončila čtyři auta. 

Od minulého roku město v elektronické aukci prodalo šest vozidel, pro jedno si nový majitel přijel přímo do Vráže. Celý proces je zdlouhavý. 

„Pokud si provozovatel vozidlo nevyzvedne ve lhůtě šesti měsíců od doručení oznámení, rozhodne silniční správní úřad, který dočasně zakázal nebo omezil stání nebo zastavení silničních vozidel na pozemních komunikacích, o povolení prodeje silničního vozidla ve veřejné dražbě, a to na základě návrhu vlastníka pozemní komunikace. Navíc byla platnost technických prohlídek v roce 2020 v celé Evropské unii prodloužena o 10 měsíců ode dne jejich původní platnosti. Opatření se týká technických kontrol propadlých v období od 1. září 2020 do 30. června 2021,“ vysvětlila v tiskové zprávě vedoucí odboru správy majetku Milena Hladíková.

Odtah vraků i nepojízdných aut je zase o něco snazší, pomůže s ním aplikace

Rozbitá auta i vraky zabírající parkovací místa na parkovištích. To je obrázek, který zná nejeden Budějčák. Odtáhnout takové auto bylo během na dlouhou trať. Teď je všechno jinak. Díky novele zákona o silničních komunikacích pomůže místním...

 

Prodej vraků pro město zajišťuje externí společnost. „Vyvolávací cena pak vychází z ceny stanovené znaleckým posudkem. Pohybovala se od 1 000 do 5 000 korun, většinou se auta podařilo vydražit za vyšší cenu, než byla vyvolávací,“ sdělila mluvčí města Petra Měšťanová. S penězi ale není možné hned nakládat.

„Od peněz získaných prodejem v aukci se odečtou náklady na odstranění vozidla, jeho uskladnění a náklady na aukci, zbytek musí být uložen tři roky na zvláštním účtu, po tu dobu se vyzývá původní vlastník,“ uvedla Hladíková. Doplnila, že se zatím z vydražené ceny za auta podařilo pokrýt pouze náklady.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Písek, autovrak, jižní čechy, aukce, dražba, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrak za pět tisíc korun? Písek prodává auta bez majitelů  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.