Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vyléčený orel zahynul na drátech elektrického vedení. V Makově se naučil znovu létat

Libor Šejna ze Záchranné stanice živočichů v Makově zveřejnil začátkem tohoto týdne na sociálních sítích, kde jej sledují desítky tisíc lidí, smutnou zprávu. Samice orla mořského, kterou před několika týdny přijal k léčení a následně zdravou vypustil zpět do přírody, zahynula na drátech elektrického vedení v Německu.

Její poslední cesty zaznamenávala vysílačka. „Moc rád bych vám napsal lepší zprávu, ale nemám ji.“

Těmito slovy začíná Libor Šejna svůj příspěvek na sociální síti Instagram, v němž oznamuje smrt teprve nedávno vypuštěné uzdravené samice orla mořského. Dravec začátkem tohoto týdne zahynul na sloupu elektrického vedení v Němcku. K události došlo teprve deset dní po vypuštění ze záchranné stanice v Makově na Písecku, kde byl dravec od půlky července v léčení.

Další orel v nesnázích. Mladou samici našli pobíhat v lese

V Záchranné stanici živočichů Makov se starají o dalšího orla mořského. Tentokrát jde o mladou samici, kterou našli kolemjdoucí pobíhat v lese po zemi. Byla vyhublá a sama by bez pomoci nepřežila. Za posledních několik měsíců jde již o druhého...

„Mladou orlici jsme zhruba měsíc připravovali na vypuštění, osudným se jí stal elektrický sloup u obce Reukersdorf v Německu. Byly tam pouze tři sloupy, ten poslední, kousek od stěny lesa si bohužel vybrala k odpočinku,“ popisuje podrobnosti úhynu vzácného dravce Šejna.

Orlice, která se v rámci rekonvalescence učila znovu létat ve speciální voliéře v Rozovech u Temelína, byla podle všeho v době smrti ve skvělé kondici. Data z vysílačky například ukazují, že den před smrtí nocovala v Brdských lesích, poté se hned vydala na více než 150 kilometrů dlouhou cestu na sever do Německa. Za posledních šest dní života dokonce urazil dravec okolo 600 kilometrů s nejvyšší naměřenou výškou přes 1700 metrů.

„Těšili jsme se, jak nám ukáže a poodhalí cesty mladých orlů mořských, lidskou past ale nepřekonala,“ uzavírá Šejna. Sloupy a dráty vysokého napětí jsou pro volně žijící ptáky včetně velkých dravců velmi nebezpečné. Záchranné stanice se často potýkají s případy, kdy jim lidé přiváží zvířata spálená elektrickým proudem. Taková zranění ale zpravidla končí úhynem zvířete.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Záchranné stanice živočichů v Makově

Štítky orel, makov, záchranná stanice, příroda, ochrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyléčený orel zahynul na drátech elektrického vedení. V Makově se naučil znovu létat  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.