Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kaple svatého Filipa Neri u Libína má za sebou další část rekonstrukce

Po loňských pracích pokračovala rekonstrukce kaple sv. Filipa Neri nedaleko Prachatic i letos. Novinek je hned několik a další jsou naplánované na příští rok. Objekt z druhé poloviny 19. století patří městu Prachatice.

Při letošní rekonstrukci vybraná firma obnovila nátěry oken a dveří a očistila některé kamenné prvky. Část kaple má také nový nátěr. 

„Opraveno bylo vnitřní dřevěné schodiště na kůr (vyvýšený prostor na varhany, pozn. red.), jehož některé stupně byly shnilé a nosné sloupky stupňů a dřevěné obložení obvodu schodiště nebylo kompletní. Na podlaze kůru došlo k náhradě degradovaných částí fošen. Podstřeší zpřístupnil nový žebřík a opravená dřevěná podesta pod ním. Popsané dřevěné prvky byly ošetřeny olejovým nátěrem. Vstup do prostoru schodiště z lodi kaple doplnila kovaná mříž s povrchovou úpravou černou kovářskou barvou. Přeskládáno a upevněno bylo venkovní kamenné schodiště,“ shrnul Antonín Jurčo z odboru stavebně správního a regionálního rozvoje.

Letošní etapa prací vyšla na 192 tisíc korun, 46 tisíc pokryla dotace Jihočeského kraje z dotačního programu Kulturní dědictví. „Město letos nezahálelo ani ve vztahu k interiérovému vybavení kaple. Po loňském restaurování oltáře pro kapli došlo letos na opravu dvou dřevěných lavic. Práce vyšly na 28 tisíc klorun,“ dodal Jurčo. Na příští rok město plánuje rekonstrukci malířské výzdoby v interiéru kaple.

Původní dřevěná kaple tu byla už v 17. století. Nový objekt, který nahradil zchátralou stavbu, vznikl v druhé polovině 19. století. Při té příležitosti vznikla křížová cesta vedoucí podél cesty ke kapli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prachatice

Štítky Prachatice, kaple, Libín, oprava, rekonstrukce, památka, Filip Neri, schodiště, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaple svatého Filipa Neri u Libína má za sebou další část rekonstrukce  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.