Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kapři zažívají před Vánoci utrpení, vzkazuje táborská zoo. Podpořila dopis pro ministra

Zoo Tábor se rozhodla podpořit iniciativu skupiny Compassion in World Farming (CIWF), která upozorňuje na týrání kaprů. Podle vyjádření této organizace zvířata trpí obzvlášť v období před Vánoci při prodeji živých ryb. Ředitel zoologické zahrady Evžen Korec to považuje za barbarství. Na dodržování platných nařízení dohlíží Státní veterinární správa.

Zástupci CIWF se rozhodli poslat otevřený dopis budoucímu ministrovi zemědělství, který je možné podepsat na jejich webových stránkách. Do dopoledne 8. prosince tak učinilo přes 1,5 tisíce lidí. „V České republice stále běžně dochází k situaci, kdy je zákazníkovi umožněno zakoupit si rybu v živém stavu, transportovat ji po libovolně dlouhou dobu bez vody a poté ji přechovávat v nevhodných podmínkách v domácnosti či vypustit zpět do volné přírody. K tomuto jednání dochází zejména (ale nikoli pouze) při prodeji tzv. vánočních kaprů. Prodej ryb v živém stavu však probíhá též v průběhu roku,“ stojí ve vyjádření. 

Kapry zabíjí na ulicích nekvalifikovaní lidé

Autoři odkazují také na studii, podle které ryby trpí hned z několik důvodů, například při přenášení bez vody. „Ryba přechovávaná v domácnosti, například ve vaně, trpí – kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku ve vodě a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete,“ zmiňují autoři dopisu jeden z důvodů a upozorňují například na to, že většina ryb vypuštěných do volné přírody pravděpodobně nepřežije kvůli teplotnímu šoku. 

Záměr podpořila jihočeská Zoo Tábor. Ředitel Evžen Korec oznčil prodej živých kaprů za barbarství. „Ryby totiž neskutečně trpí a je velmi smutné, že tomuto utrpení často musí přihlížet i malé děti. Problém je v nešetrném převozu ryb i jejich přechovávání v přeplněných kádích. Kapry navíc zabíjí na ulicích nekvalifikovaní lidé, kvůli tomu ryby často umírají bolestivě a velmi dlouho. A to už ani nemluvím o transportu živých ryb v taškách, kdy se bez kontaktu s vodou dusí. Zcela nevhodné je též následné umístění ryb do vany s teplejší a navíc chlorovanou vodou, která jim může poškodit kůži i nervovou soustavu,“ uvádí ředitel Evžen Korec.

Připomněl také, že kapr zimu tráví na dně rybníka ve stavu podobném zimním spánku, má tedy zpomalený metabolismus. Vánoční kapr je podle něj vystresovaný čatým převozem, což způsobuje, že je vyhladovělý a vyčerpaný. 

Na dodržování nařízení dohlíží veterinární správa 

Budějcká Drbna požádala o reakci Rybářské sdružení České republiky, za které odpověděl ředitel Michal Kratochvíl. Podle něj je třeba vnímat dvě roviny. Tou první je produkce ryb, výlov, jejich transport a následný prodej na stáncích. „Na všechno tohle, až do chvíle kdy si zákazník rybu koupí, existuje legislativa. Její dodržování kontroluje Státní veterinární správa. Prodeji živých ryb se o Vánocích věnují až tři tisíce stánků. Státní veterinární správa kontroluje zhruba třetinu a pochybení je u dvou procent. Z tohoto počtu je většina adminsitrativního charakteru,“ říká Kratochvíl.

Upozornil, že případů, kdy dojde ke špatnému zacházení, jsou malé jednotky. „Lidé navíc vidí, jak se ti prodejci k rybám chovají. Kdybych já někde viděl, že někdo špatně zachází s rybou, tak mu to rovnou řeknu. Pokud to nebude mít efekt, jsem ochotný zavolat dozorový orgán,“ tvrdí Kratochvíl. 

Připomněl, že sdružení vydalo loni doporučení, aby si lidé rybu nechali zpracovat na stánku, pokud to neumí. Právě to je druhá rovina, tedy chvíle, kdy si člověk rybu odnáší domů. „Samozřejmě by při transportu neměla být v igelitu, ideální je mokrý hadr, kterým rybu obalíte,“ vysvětluje Kratochvíl. Sdružení nedoporučuje vanu jako místo pro uchování, ale za určitých podmínek tam podle ředitele ryba být může, pokud se například nechá voda alespoň několik minut odstát a vyprchá z ní volný chlor.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kapři, Vánoce, prodej, ryba, utrpění, ministrestvo, Česko, tábor, zoo, ryby, kapr, Evžen Korec, Státní veterinární správa České republiky, vana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Metzl

Kde se dá získat kvalifikace na zabíjení kapra?

Čtvrtek, 9. prosince 2021, 20:35Odpovědět

Josef Salava

To je děs tak kčemu pětujem kapři abychom je snědli a ředielovi to vadí tak máme jít zabit lva na pekáč to bude ok?Kapra bochnu klackm či kladivm a je mtrví nic necití horši je to v Rakousku.

Čtvrtek, 9. prosince 2021, 14:02Odpovědět

Kapři zažívají před Vánoci utrpení, vzkazuje táborská zoo. Podpořila dopis pro ministra  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.