Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Organizace vyzvaly ministryni, aby zasáhla při lovu laní v národním parku Šumava

Některé organizace na ochranu zvířat vyzvaly ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (KDU-ČSL), aby zasáhla v případě lovu mladých laní v šumavském národním parku. Ve výzvě upozorňují, že řada laní je březí a vyvíjí se v nich plod. Šumavský národní park však tvrdí, že při lovu nechybuje.

„Největší problém spatřujeme v lovu mladých laní, které v září či počátkem října 2021 byly oplodněny a v současné době se v nich vyvíjí plod. Mladé březí laně jsou v NP Šumava loveny nejenom v únoru, ale i v březnu, dubnu a dokonce ještě v květnu. Lovit mladé březí laně je naprosto neetické, odporuje to veškeré etice, dobrým mravům, a rozhodně se to neslučuje s principy ochrany přírody, natož pak v národním parku,“ stojí v dopise ministryni životního prostředí, který má ČTK k dispozici.

Výzvu podepsali například zástupci spolků Stop sečení srnčat, SOS Animals, Hlas zvířat, ale i někteří přírodovědci nebo bývalí zaměstnanci parku.

NP Šumava pochybení popírá. „Správa parku a její zaměstnanci se při lovu jelení zvěře řídí platnými zákony a vyhláškami. Především zákonem o myslivosti a vyhláškou o době lovu. Tedy normami, které upravují mimo jiné lov jelení zvěře, který je v honitbách NP Šumava důsledně kontrolován,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Správa Národního parku Šumava zaslala trestní oznámení na bývalého ředitele

Vedení Správy NP Šumava minulý týden poslalo trestní oznámení na bývalého ředitele Jiřího Mánka. Budějcké Drbně to potvrdil mluvčí správy parku Jan Dvořák. Důvodem je Mánkův text ze srpna letošního roku, ve kterém psal o "jatkách březích laní".

Dodal, že cílem parku je obnova ekosystémů, mezi něž patří i udržování vyváženého stavu mezi zvěří a lesem. Dvořák uvedl, že role člověka by v tomto procesu měla časem zcela ustoupit přirozenému vývoji v přírodě.

Na okolnosti lovu laní už v minulém roce poukázal bývalý ředitel NP Šumava Jiří Mánek. Zaměstnanci parku podle něj porušovali zákonná pravidla lovu zvěře. „Již tehdy se Správa NP Šumava proti tomuto tvrzení ve spojení s použitou fotografií ohradila a podala na Jiřího Mánka trestní oznámení pro pomluvu, které kompetentní orgány vyhodnotily jako přestupek a postoupili tuto věc městskému úřadu ve Vimperku,“ uvedl Dvořák.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, myslivost, Šumava, Národní park Šumava, KDU-ČSL, Jan Dvořák, Anna Hubáčková, národní park, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Halama

Pytláci se zeleným můndůrem.

Čtvrtek, 3. února 2022, 14:11Odpovědět

Organizace vyzvaly ministryni, aby zasáhla při lovu laní v národním parku Šumava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.