Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počet hostů na jihu Čech vzrostl. V závěru loňského roku jich přijelo přes 160 tisíc

Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku se na jihu Čech ubytovalo přes 161 tisíc hostů. Ve srovnání s rokem předchozím se jejich počet zvýšil téměř čtyřnásobně. Většinu z celkového počtu tvořili tuzemští návštěvníci.

Přes 161 tisíc hostů se ubytovalo na téměř 450 tisíc nocí. „Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2020 vzrostl celkový počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních (HUZ) kraje o 117 tisíc, z toho domácích návštěvníků bylo více o 95 tisíc a cizinců o 22 tisíc osob,“ informovala Irena Kovárnová z Krajské správy Českého Statistického Úřadu (ČSÚ) v Českých Budějovicích.

Oproti stejnému období v předcovidovém roce 2019 ale návštěvnost klesla o 43,3 procenta. Důvodem je mimo jiné ztráta zahraničních turistů. Zatímco cizinců ubylo výrazně, v případě tuzemských návštěvníků takový rozdíl statistici neevidují. V říjnu dokonce počet Čechů překonal předcovidovou návštěvnost.

„Ze zahraničí směřovali do jižních Čech zejména hosté z okolních zemí, z Německa, Slovenska a Rakouska. Dohromady tvořili více než polovinu počtu cizinců a jejich přenocování. Z mimoevropských zemí se umístily nejvýše Spojené státy americké – na šestém místě,“ uvedla Kovárnová. 

ČSÚ zveřejnil také údaje za celý loňský rok. „V roce 2021 se v HUZ Jihočeského kraje ubytovalo 1,1 milionu hostů na 3,3 milionu noclehů. Šlo především o tuzemské hosty a jejich přenocování, když celosvětová pandemie koronaviru zamezila příjezdům hostů ze zahraniční. Pokračující úbytek počtu cizinců a jejich přenocování v HUZ kraje se promítl do celkového snížení návštěvnosti jižních Čech. Meziročně vyšší návštěvnost domácích hostů tentokrát nestačila kompenzovat úbytek cizinců,“ shrnula výsledky Kovárnová. 

Na jihu Čech vzniknou místa pro obytné vozy. Chceme být Skandinávií pro karavaning, říká Kuba

Bezmála 30 žádostí dorazilo do dotačního programu Jihočeského kraje, který přispívá na vznik a modernizaci míst pro karavany. Cílem projektu je podpořit cestování v obytných vozech a přívěsech, o což je v posledních letech v Evropě stále větší...

Jihočeský kraj obsadil v mezikrajském srovnání v roce 2021 podle počtu ubytovaných hostů třetí místo za hlavním městem Prahou a Jihomoravským krajem. V počtu tuzemských hostů se umístil na druhém místě za Jihomoravským krajem.

Jihočeská centrála chce řešit mimo jiné počet cizinců, jejichž návštěvnost kvůli pandemii výrazně klesla. „O to více se nyní zaměříme na sousední státy, kde připravujeme speciálně cílené kampaně. Pro restart cestovního ruchu a s ním spojené oživení podnikatelského prostředí v příjezdovém turismu je naprosto nezbytný rychlý návrat zahraniční klientely,“ zhodnotil v listopadu ředitel centrály Petr Soukup.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky jižní čechy, turismus, hotel, ubytování, cestovní ruch, Česko, Český statistický úřad, Jihočeský kraj, pandemie covidu-19, České Budějovice, Jihomoravský kraj, Petr Soukup, Německo, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet hostů na jihu Čech vzrostl. V závěru loňského roku jich přijelo přes 160 tisíc  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.