Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Silný vítr napáchal škody v píseckých lesích. Hrozí pád dalších stromů

V Písku sčítají škody, které způsobil silný vítr minulý týden. Poničeno je zhruba pět tisíc kubíků dřeva. Pád stromů hrozí i v těchto dnech, protože výstraha platí i nadále. Navíc mohou být v lesích nalomené stromy.

Nejvíce škody napáchal vítr ve čtvrtek 17. února. V lesích města Písku poničil zhruba pět tisíc kubíků dřeva. Městská společnost se stará o území s rozlohou zhruba šest a půl tisíce hektarů. Nachází se hlavně na území Píseckých hor a také v okolí Mirotic, Vráže či Oslova. 

„Škody jsou větší, než jsme čekali. Dají se srovnat s těmi, které napáchaly loňské letní bouřky,“ řekl ředitel Lesů města Písku Václav Zámečník.

Lidé by měli být opatrní

Lesníci nyní pracují na odstraňování popadaných stromů z cest. Práce budou mít hodně i v nadcházejících dnech. Meteorologové totiž varují před silným větrem. V nárazech může dosáhnout rychlosti více než 70 kilometrů za hodinu. Proto hrozí, že mohou stromy padat dál, některé navíc mohou být nalomené.

Město proto nabádá k opatrnosti. „Pokud bude foukat silný vítr, neměli by lidé do lesa raději chodit, protože riziko, že některý strom spadne, bude opravdu velké,“ zdůraznil Zámečník. Vítr podle něj poškodil hlavně jehličnany a stromy s velkými korunami, největší spadl zhruba 50 metrů za studánkou, kam jsou lidé zvyklí chodit pro vodu. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Písek

Štítky Písek, lesy, vítr, škody, počasí, strom, les, vichřice, Český hydrometeorologický ústav, Mirotice, Vráž, Česko

Silný vítr napáchal škody v píseckých lesích. Hrozí pád dalších stromů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.