Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zastupitelé řešili změny v centru Budějovic. Stále není jasné, jestli je odloží starý plynovod

Vedení města dnes na jednání zastupitelů opět vysvětlovalo plánované změny v centru Českých Budějovic. Opozice kritizovala mimo jiné přípravu projektu i nejasnosti okolo starého plynovodu, jehož oprava může plán na zklidnění dopravy posunout. Koalice věří, že se podaří záměr uskutečnit.

Náměstek primátora Petr Holický (ANO) v úvodu řekl, že se záměr chystá již nějaký čas a nyní je připraveno několik etap. Zároveň oznámil, že se uskutečnil seminář pro zastupitele, který se při minulém setkání odlhasoval. Při něm se účastníci informovali o dopravních změnách centru Budějovic a umístění zeleně na hlavním náměstí. Široká veřejnost se podle něj o novinkách dozví z tiskových zpráv, speciálních internetových stránek či prezentace v médiích. 

„Od té schůzky 23. února se nic nezměnilo. Předpokládal jsem, že postup bude jiný, tohle nepovažuji za participaci. Myslím si, že tady měla být prezentace, protože jde o jeden ze zásadních materiálů. Já budu proti a berte to jako gesto proti tomu, jak se postupovalo,“ uvedl zastupitel František Konečný (dříve ANO, nyní Nezařazený). 

Ten ocenil, že se plánuje zrušení zkratky přes náměstí ve směru od ulice Na Sadech do ulice Mánesova. Kritizoval ale zrušení parkovacích míst a námitky měl také k zeleni či dostupnosti radnice pro osoby se zhoršenou pohyblivostí. 

Odloží plynovod změny v centru?

V zápětí se ke kritice přidal také opoziční zastupitel Michal Šebek (ODS). Ten upozornil na opravu plynovodu a vodovodu v Kněžské ulici. Budějcké Drbně totiž minulý týden Petr Holický potvrdil, že tato nečeká změna může celý záměr odsunout. Jak dlouhý časový úsek to může být, zatím není jasné. „Je ten projekt mrtvý? Zahájíte ho v tomto volebním období? Příští rada města se na to může dívat jinak,“ ptal se Šebek.  

Náměstek pirmátora Holický vysvětlil, že se o problému v Kněžské ulici ví od 25. února. „Společnost EG.D na tom jako správce sítě pracuje a muselo do toho vstoupit také město, které vlastní vodovodní síť. Bez dotyku s vodovodní sítí totiž nejde plynovod vyměnit,“ sdělil. Zároveň řekl, že jde o "několik nejbližších měsíců". Čas opravy plynovodu nejspíš posune plánované změny v centru. Zároveň je možné, že se vedení radnice pustí do projektu na zklidnění dopravy a až poté dojde na rekonstrukci plynovodu. Bližší informace ale nezazněly. 

Změny v centru Budějovic se nejspíš zpozdí. Může za to starý plynovod

Proměny v centru Českých Budějovic se nejspíš zpozdí. Důvodem je havarijní stav plynovodu, kvůli čemuž pravděpodobně dojde k úplné uzavírce Kněžské ulice. Budějcké Drbně to potvrdil náměstek primátora Petr Holický (ANO). Podrobnosti k projektu...

Někteří opoziční zastupitelé navrhovali téma odložit či celý projekt posunout, protože podle nich není připravený. „Zaznívá tu silná námitka, že není vhodná doba. Já vám říkám, že nějaká vhodnější chvilka nebude. Nic s tím neudělají fungující letiště ani obchvaty, jde o vnitroměstskou záležitost,“ připomněl náměstek primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice), že se téma už v minulých letech několikrát řešilo.

Zároveň upozornil některé zastupitele, že rezidenti nepřijdou o parkovací místa a nebudou za ně připlácet. „Jsem přesvědčen, že není důvod projekt pohřbívat a ukončovat. Nemyslím si, že je plynovod v Kněžské důvodem k odložení toho projektu. Bavit se o tom budeme, není ale faktický důvod pro to, aby se projekt neuvedl do života. Příhodnější doba nenastane. Projekt si zaslouží odvahy zastupitelstva,“ vzkázal Thoma. 

Jeho slova potvrdil náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). Ten mimo jiné řekl, že plynovod v Kněžské ulici nevnímá jako stopku projektu. „Očekávám, že na poradě vedení města zazní, jak budou změny vypadat, kdy se to rozjede, nebo jak dosáhneme našeho cíle, který jsme si odsouhlasili,“ reagoval. 

Při dlouhé debatě upozorňovali zastupitelé na některé plánované novinky související s dopravou. Nakonec ale vzali na vědomí materiál, který popisuje mimo jiné první etapu změn v centru Budějovic. Jakým způsobem případná uzavírka Kněžské ulice ovlivní záměr zklidnit dopravu a rozmístit zeleň, stále není jasné. Téma mají na příští schůzi řešit českobudějovičtí radní. 

Rozpracovaný návrh I. etapy dopravního zklidnění historického jádra

- v části ul. U Černé věže vznikne pěší zóna  (úsek Hroznová – Kanovnická - před katedrálou)

- zjednosměrnění části ul. Biskupská směrem do centra (v úseku Zátkovo nábř. – Široká)

- zjednosměrnění části ul. Kněžská směrem do centra (v úseku Široká – Karla IV.) + umístění dopravních zrcadel

- zklidnění severní části náměstí Přemysla Otakara II. zákazem vjezdu motorových vozidel s dodatkovou tabulkou + vymístění části parkovacích stání (předpokládá se úbytek 21 park. stání)

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, náměstí, doprava, centrum, radnice, město, jižní čechy, projekt, ANO 2011, Juraj Thoma, Karel IV. Lucemburský, Přemysl Otakar II., František Konečný, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé řešili změny v centru Budějovic. Stále není jasné, jestli je odloží starý plynovod  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.