Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Začaly odběry vody z Jordánu v Táboře. Počet sinic je zatím nízký

V táborské nádrži Jordán začala kontrola vody. Potrvá do poloviny května. První výsledky byly pozitivní, ukázaly mimo jiné nízky počet sinic. Jordán je nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě. Je majetkem města Tábor.

Odběry vzorků má na starosti Povodí Vltavy. Poprvé se tak stalo tento týden, informovalo město Tábor v tiskové zprávě. Podle vedoucího vodohospodářské laboratoře Jana Potužáka byl ve vodě v době odběru významnější vegetační zákal. Způsobuje ho typický jarní nárůst biomasy řas. Průhlednost vody byla 0,7 až 1,1 metru. 

Početnost planktonních sinic je nyní v nádrži velmi nízká. Na pětibodové stupnici je nyní Jordán na nejnižším stupni jedna.

„Kyslíkové poměry v nádrži jsou prozatím velmi dobré. Teplota vody v hladinové vrstvě se pohybovala v průměru kolem 11 stupňů Celsia,“ uvedl Jan Potužák. Odběry budou pokračovat i v květnu ve čtrnáctidenních intervalech. 

Jordán je nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě a patří městu Tábor. Nádrž vznikla v roce 1492 jako zásobárna pitvné vody. „V letech 2011 až 2014 Jordán prošel zásadní obnovou. Účelem stavby bylo kromě odbahnění vybudování spodní výpusti nádrže, která umožňuje účinnější regulaci stavu hladiny vody v nádrži,“ informoval mluvčí města Luboš Dvořák. Letos město pořádá řadu kulturních akcí, které s Jordánem souvisí. 

Ohodnoť článek

Foto Povodí Vltavy

Štítky Jordán, sinice, voda, kontrolam tábor, Tábor, nádrž, střední Evropa, Povodí Vltavy (státní podnik), Luboš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začaly odběry vody z Jordánu v Táboře. Počet sinic je zatím nízký  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.