Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Denně se na jihu Čech v poslední době registrují jen desítky uprchlíků

V uprchlickém centru v Jihočeském kraji se nyní denně registrují jen desítky uprchlíků. Maximálně se jejich počet přiblíží stovce běženců za 24 hodin. Řekla to Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů, kteří mají centrum na starosti. Od začátku provozu se v něm zaregistrovalo přibližně 15 500 uprchlíků.

„Situace je v posledních dnech a týdnech stabilní. Znamená to, že se jedná skutečně o desítky uprchlíků denně,“ uvedla Vendula Matějů. Asistenční centrum, které sídlí na letišti v Plané u Českých Budějovic, je v provozu od začátku března. V době největšího náporu registrovalo až několik stovek běženců za 24 hodin.

Podle neoficiálních informací je v poslední době víc těch Ukrajinců, kteří se vracejí do vlasti, než nově příchozích uprchlíků. „Ale přesná data v tomto ohledu nemáme, soudíme jen podle subjektivního dojmu a informací, které se k nám dostanou,“ řekla Matějů.

Jihočeský kraj zatím neuvažuje o tom, že by provoz centra ukončil. Například pražský magistrát však uzavře k 15. červnu centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech. Důvodem je podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) přetíženost hlavního města a chybějící systém přesunu do jiných, méně vytížených krajů. Centrum bude uzavřeno na dobu neurčitou. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) bude na letšiti v Plané registrace uprchlíků v regionu pokračovat.

„Existovaly i úvahy o tom, že bychom centrum přesunuli přímo do Českých Budějovic. Ale nenašlo se vhodné zázemí, kde by byla dostatečná kapacita včetně lůžek pro uprchlíky, kteří přijdou v noci a mohou se v centru vyspat. Proto zůstáváme nadále na letišti,“ řekla Matějů.

Dodala, že kraj zatím má i dostatek kapacit pro ubytování běženců. Řada lidí z Ukrajiny si totiž stále zařídí zázemí u svých známých nebo příbuzných. „Nikdo však ve skutečnosti nedokáže říct, kolik uprchlíků v Jihočeském kraji je. Fakt, že se zde registrují, neznamená, že zde zůstanou. Stejně tak k nám mohou přijít Ukrajinci, kteří se přihlásili na jiném místě republiky,“ řekla mluvčí hasičů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, migrace, Jihočeský, uprchlík, Česko, Jihočeský kraj, České Budějovice, Planá, Zdeněk Hřib, Martin Kuba, Pražský magistrát, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Denně se na jihu Čech v poslední době registrují jen desítky uprchlíků  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.