Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Návštěvnost některých kempů na Vltavě je kvůli počasí nižší než obvykle

Návštěvnost některých jihočeských kempů u řeky Vltavy je kvůli deštivému počasí z předchozích dní nižší než obvykle. Státní svátky 5. a 6. července přitom běžně k Vltavě přivedou tisíce lidí. Někteří starší lidé nebo rodiny s malými dětmi nyní také ruší rezervace lodí, odrazuje je vyšší průtok vody, před jehož nebezpečím v úterý hasiči varovali. Řekli to zástupci oslovených kempů a půjčoven lodí.

Podle Luboše Havlíčka z půjčovny Odysea je zájem o půjčení lodí velký. „Ale jak se trochu ochladí nebo hlásí změnu počasí, tak tam zájem trošičku opadnul,“ řekl Havlíček. Půjčovna funguje v kempu U Vikinga, který má 60 chatek a všechny jsou plné. „Tam ten zájem zase neopadl. Lidé se utáboří a maximálně si na ten jeden den nepůjčí plavidla,“ dodal.

Dnes už je na jihu Čech slunečno, řeka má ale větší průtok. „Ve Vyšším Brodě pouštějí normálně sedm osm kubíků za vteřinu, teď pouštějí 22,“ řekl před 10:00 Havlíček. Obavy z většího průtoku u svých zákazníků nezaznamenal. Podle pracovníků půjčoven Ingetour a Dronte ale někteří lidé rezervace na poslední chvíli ruší.

Podle Davida Zahradníka je málo obsazený kemp ve Vyšším Brodě. „Zájem o lodě je, ale překvapilo mě, že jsou svátky a lidí v kempu je málo,“ řekl Zahradník. Větší zájem o Vltavu místo svátečních dní byl o uplynulém víkendu. Lodě jsou podle půjčoven rezervované dlouho dopředu na celé prázdniny, hlavně na pátky a soboty. Na poslední chvíli je větší šance získat volnou loď během všedních dní.

Jihočeští policisté a hasiči v úterý upozornili na zvýšenou hladinu Vltavy v Českém Krumlově. Pokud tudy mají vodáci naplánovanou trasu, měli by být velmi opatrní. V úterý v podvečerních hodinách se na jezu převrátil raft, čtyři lidé vyplavali,...

Vzhledem k nebezpečí, které na vodě hrozí, půjčovny doporučují mít na lodi vesty. „Nutíme dětem do 15 let vesty stoprocentně. Ti, kteří jezdí na raftech, to většinou odmítají, ale striktně to dáváme těm, kteří jezdí na plastových lodích, ale je to vždycky o lidech,“ řekl Havlíček.

V úterý se v Českém Krumlově raft s vodáky převrátil. Jednoho z nich policie stále pohřešuje. Podle mluvčí policie Štěpánky Schwarzové po něm znovu začaly záchranné složky pátrat dnes v 9:30. Zapojila se i zásahová jednotka potápěčů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zábava, Jihočeský, Vltava, Vyšší Brod, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost některých kempů na Vltavě je kvůli počasí nižší než obvykle  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.