Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jihu Čech se po několika letech objevil los evropský

, aktualizováno 16. srpna 2022, 12:13

Fotopast letos v červnu zachytila losa evropského, který se objevil na jihu Čech. Snímek zveřejnila společnost Alka Wildlife. Ta na základě svého monitorování potvrdila výskyt tohoto zvířete v regionu poprvé od roku 2017. Dříve se jich přitom pohybovalo v okolí lipenské přehrady 10 až 15. Někteří lidé po zveřejnění informace uvedli, že zvíře viděli v nedávné době mimo jiné na Lipensku. 

Los evropský byl na českém území vyhuben nejspíš v období před 16. stoletím. Poté se vrátil až v polovině 20. století, kdy tato zvířata migrovala z rezervací v severním a středním Polsku. Na přelomu 60. a 70. let počet narůstal a v roce 1974 se dokonce narodilo první mládě na Jindřichohradecku, informovala nezisková organizace Alka Wildlife. 

V Jihočeském kraji pak vědci evidovali výskyt na Třeboňsku, v Novohradských horách a také na Lipensku. „Původně odhadovaná početnost 10-15 losů na pravém břehu Lipna už bohužel dávno neplatí, a tak se losi pomalu stávají nejvzácnějšími obyvateli rakouského pohraničí,“ uvedla v tiskové zprávě Tereza Mináriková za organizaci Alka Wildlife.

Na území kraje je hned několik pastí, které mezi roky 2014 až 2016 pravidelně zachytily losa evropského. Poté ale nastala delší pauza. „Naše růžové losí fotky z letošního června jsou tak naše první od roku 2017, kdy mladou losici srazilo u Lipna auto. A moc doufáme, že nejsou také poslední,“ sdělila Mináriková. 

Na informaci organizace Alka Wildlife reagovali někteří čtenáři Budějcké Drbny, kteří uvedli, že losa evropského v nedávné době zahlédli na Lipensku nebo u Vitějovic na Prachaticku. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alka Wildlife

Štítky los evropský, příroda, jižní čechy, Lipno, alka, Alka Wildlife, Česko, Vodní nádrž Lipno, Drbna.cz, okres Jindřichův Hradec, CHKO Třeboňsko, Novohradské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daniel Nepivoda

Zdravim vsechny. Mam tez zkusenost s losem na jihu cech. Bylo to v prosinci 2022 mi vybehl primo pred auto. Mel jsem stesti ze bylo namrznuto a jel jsem opravdu pomalu. Takze jsem stihl vcas zareagovat a nesrazit ho. Je to velke zvire a u nas je jich jen par kusu v cesku. Proto sem rad ze utikal dale. Bylo to v mistech Šalmanovice ->Suchdol nad Lužnic

Čtvrtek, 2. února 2023, 12:43Odpovědět

Na jihu Čech se po několika letech objevil los evropský  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.