Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeská města si připomínají Den boje za svobodu a demokracii. Černou věž zdobí vlajka

Řada kulturních akcí, při kterých se vzpomíná na Den boje za svobodu a demokracii, se dnes koná v jihočeských městech. Kromě besed či promítání připomněli významný den také politici. Na českobudějovické Černé věži vlaje 23 metrů dlouhá vlajka.

Vzpomínalo se například v Písku. K pamětní desce věnované 17. listopadu 1989, která je od roku 2019 na Divadle Fráni Šrámka, přišli starosta Michal Čapek (ANO) s místostarosty Michalem Přibáněm (ODS) a Josefem Soumarem (Piráti). 

„Vzpomněli tak na události, které před 33 lety odstartovaly sametovou revoluci a pád komunistického režimu. Zároveň byla jejich tichá vzpomínka věnována všem našim spoluobčanům bojujícím za svobodu a demokracii. Nemělo by se podle nich totiž zapomínat ani na události spojené se 17. listopadem roku 1939, kdy byly na pokyn německého vůdce Adolfa Hitlera uzavřeny české vysoké školy, zatčeni vedoucí představitelé vysokoškoláků, devět z nich bylo tehdy popraveno a 1 200 studentů odvlečeno do koncentračních táborů,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí města Petra Měšťanová.

Vlajka zdobí Černou věž 

V Českých Budějovicích od středy vlaje 23 metrů dlouhá česká státní vlajka, která se nachází v centru města na Černé věži. K nedaleké budově radnice dnes přišla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

„Vlajka symbolicky připomíná dva historické milníky, které od sebe dělí půl století, a to uzavření českých vysokých škol v roce 1939 a začátek sametové revoluce v roce 1989,“ uvedla v tiskové zprávě. Při dnešní vzpomínce zavěsila květinový věnec u pamětní desky T. G. Masaryka.

Po celém kraji se dnes koná řada akcí spojených se vzpomínáním na 17. listopad. Bohatý program hostí například Kino Kotva. To je cílem průvodu, který zamířil k budějcké radnici. Po vzpomínce v centru města je na programu mimo jiné diskuse o Sametové revoluci v Českých Budějovicích.

Slavnostní ceremonie se konala například v Prachaticích. Tam položili zástupci města kytici u památníků, zapálili svíčky a vyslechly si píseň Modlitba pro Martu. 

„Dnes, 17. listopadu, položil starosta města Jan Bauer (ODS), v doprovodu místostarostů a radních města, kytici ovázanou stuhou v barvě trikolóry k památníku pod břečťanovým srdcem v Zahradní ulici. Pamětní deska připomíná významné dny – Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva,“ uvedla v tiskové zprávě Lenka Houšková z odboru kanceláře starosty. 

Ohodnoť článek

Foto Město České Budějovice, Město Písek, Město Prachatice

Štítky česko, jižní čechy, svátek, 17. listopad, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Sametová revoluce, ODS, Černá věž, pamětní deska, Fráňa Šrámek, Josef Soumar, Michal Přibáň, tisková zpráva, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská města si připomínají Den boje za svobodu a demokracii. Černou věž zdobí vlajka  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.