Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nekonečný příběh pokračuje. Písecký bazén bude řešit nový výbor

Postavit nový či opravit starý? Diskuse nad bazénem v Písku trvá několik let a odpověď bude v nadcházejícím volebním období hledat i nové vedení městského úřadu. Kvůli vleklé diskusi vznikl mimo jiné nový výbor.

S koncem roku řešili budoucnost bazénu písečtí zastupitelé. Ti se shodli na dalším postupu. Kromě jiného zřídili nový výbor, který má za úkol porovnat možné varianty. Už dlouho se ve městě mluví o výstavbě nového, zároveň je ale řada zastánců pro to, aby se opravil bazén stávající. 

V novém výboru budou zástupci všech politických stran v zastupitelstvu. Do konce roku mají zastupitelské kluby nominovat svého člena, do konce září roku příštího pak výbor předloží zastupitelům závěrečnou zprávu s doporučením dalšího postupu.

„Dlouhodobě se bohužel nedaří najít takové řešení otázky bazénu v Písku, které by mělo stabilní podporu významné většiny zastupitelů, je proto nutné přistoupit k řešení problému komplexně. Někteří zastupitelé i občané navrhují rekonstrukci starého bazénu pod hradbami, zatím ale nejsou známé žádné relevantní podklady pro realizaci této varianty. Je proto potřeba opatřit je a pak porovnat obě možnosti,“ uvedl pro web města starosta Michal Čapek (ANO). 

Pozitivní krok ze strany města, říká opoziční zastupitel

V roce 2013 se uskutečnilo ve městě referendum, kdy lidé vyjádřili podporu novému bazénu. V uplynulých měsících se mluvilo o dalším referendu. Po něm volal například opoziční zastupitel Marek Anděl (BEZPP, kandidát za Písek srdcem a rozumem). On a další podporovatelé této myšlenky mají předložit materiál, ve kterém uvedou, v jakém rozsahu by měla rekonstrukce stávajícího bazénu být a jaké stavební úpravy by měla zahrnovat. Za úkol jim to dalo zastupitelstvo. 

„Na základě tohoto dokumentu by pak bylo možné rozpracovat variantu rekonstrukce včetně její finanční náročnosti. Tento materiál by zastupitelé měli předložit do 31. března 2023,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí města Petra Měšťanová

„Je to pozitivní krok ze strany města. Po volbách řekli, že je bazén neazajímá, teď to vypadá, že je zajímá,“ řekl Budějcké Drbně opoziční zastupitel Marek Anděl. 

Písecký bazén za půl miliardy bude nejspíš řešit nové vedení města

Už několik let se v Písku řeší výstavba nového bazénu, který má podle posledních odhadů stát téměř půl miliardy korun. Investice byla předmětem mnoha diskusí a letos v srpnu příběh nabral další zvrat, když zastupitelé rozhodli o zrušení...

V budoucnosti projektu jsou podle něj dvě důležité otázky. Ta první podle něj souvisí s demolicí stávajícího bazénu a následnou rekultivací prostoru po něm. To podle Anděla vyjde na zhruba 100 milionů korun, možná více. „Přijede těžká technika, zbourá starý bazén, který stojí v centru. To zvyšuje náklady, protože musíte řešit prašnost. Navíc se nesmí kontaminovat nedaleká řeka. Ten proces je náročný a pak je navíc potřeba místo proměnit a dát mu nějakou podobu,“ řekl redakci Anděl. 

V neposlední řadě si pak není jistý tím, zda nadcházející kroky přinesou jasý výsledek. „Výbor něco předloží, ale pak bude o věci hlasovat 14 zastupitelů,“ připomněl Anděl. 

Výbor by měl předložit výstup, který u obou variant posoudí hlavě právní posouzení, porovnání variant a kontrolu projektu bazénu pod lesnickou školou.

Ohodnoť článek

Foto Město Písek

Štítky česko, jihočeský kraj, písek, bazén, investice, referendum, finance, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nekonečný příběh pokračuje. Písecký bazén bude řešit nový výbor  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.