Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Táboře jsou lidé stále bez tepla. Shání se ubytování, hasiči rozdávají přímotopy

Přibližně 400 obyvatel Tábora je i nadále bez dodávek tepla. K havárii pravděpodobně přispělo prudké snížení teplot. Odborníci i nadále hledají místo, kde k poruše došlo. Město mezitím organizuje pomoc pro poškozené. Ti si mohou vyzvednout přímotopy či žádat o náhradní ubytování.

Zhruba 130 táborských domácností je kvůli havárii bez tepla a teplé vody

Přibližně 400 obyvatel Tábora bude v noci z úterý na středu bez dodávek tepla. Kvůli chladnému počasí došlo k poruše na teplovodu. Město radí nevětrat. Lidé možná budou muset hledat lůžko u příbuzných, někteří by mohli přespat v prostorách města....

V jihočeském Táboře hledají místo, kde došlo k havárii na teplovodu. Poškozený úsek se pravděpodobně nachází v okolí Ústecké ulice, která je v prudkém svahu mezi Náměstím Fr. Křižíka a údolím řeky Lužnice. Budějcké Drbně to ve středu kolem poledne řekli zástupci města. „Situace je stejná. Zhruba 130 bytů a 400 obyvatel je bez dodávek tepla,“ sdělil redakci starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Pravděpodobné místo poruchy je v těžko přístupném terénu a situace je komplikovaná. „Technici jsou v terénu a snaží se zjistit, kde k havárii došlo. Vizuálně tomu nic nenasvědčuje, nikde nejsou vidět úniky vody či páry,“ popsal Budějcké Drbně mluvčí města Luboš Dvořák. Odborníci využívali takzvanou akustickou metodu. 

Lidé nabízí přímotopy

„Jedná se o prudký svah nad Ústeckou ulicí v oblasti takzvané Pletárny, kde se trubky navíc natřikrát rozbočují. Jde o obtížně přístupný terén, což práce komplikuje," upřesnil v tiskové zprávě Pavlík.

Zástupci města nyní řeší pomoc pro zasažené obyvatele. Lidé si mohou vyzvednout přímotopy v sídle hasičů v Chýnovské ulici v Měšicích. Zájemci si tam musí dojet, pouze v případech, kdy toho obyvatelé nejsou schopni, jim přímotop přivezou hasiči. Přímotopy nabízí další lidé na Facebooku či skrze magistrát. „Mohu také půjčit jeden přímotop,“ nabídla pod facebookový příspěvek města Monika Vazdová

Mluvčí města uvedl, že nájemci městských bytů mohou vstoupit do jednání se společností Bytes a zažádat o případnou kompenzaci nárůstu ceny za elektřinu, pokud bude možné ji objektivně prokázát. 

Teplovod, který je poškozený, je z roku 1997 a podle města není součástí stávajících stavebních prací. K havárii došlo včera večer, městská firma Bytes Tábor vzápětí musela přerušit dodávku tepla a teplé vody do některých domů. 

Obyvatelé se mohou osprchovat na zimním stadionu

Zástupci města řeší také náhradní ubytování. Lidé by mohli přespat na ubytovně zimního stadionu v ulici V. Soumara nebo v hostelu Základní školy Bernarda Bolzana na Školním náměstí blízko ulice Na Parkánech.

O plnohodnotné byty ale nejde. Na náhradní ubytování i další otázky se mohou lidé zeptat krizového manažera, který je k dispozici na lince 381 486 364. Lidé mají možnost se osprchovat a umýt od středy od 17.00 do 20.00 hodin na zimním stadionu, kde jim poradí v recepci. 

„Vážíme si pomoci, kterou lidé nabízí. Například ředitelka městské knihovny v Jiráskově ulici, která je nedaleko od místa nehody, nabídla dva přímotopy. Zároveň pozvala veřejnost do knihovny, kde je teplo, internetové připojení a další zázemí,“ dodal mluvčí města.

„Ve středu odpoledne se Bytes Tábor pokusí natlakovat tepelnou soustavu tak, aby v postižených bytech byla teplota alespoň kolem 15 až 17 stupňů Celsia, ale teprve se ukáže, zda se to podaří,“ dodal Dvořák.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Štěpán Pavlík/Facebook

Štítky tábor, česko, jihočeský kraj, teplo, teplovod, porucha, kalamita, přímotop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře jsou lidé stále bez tepla. Shání se ubytování, hasiči rozdávají přímotopy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.