Počasí dnes13 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

U Malše vznikla náplavka. Do nového parku lidé vyrazí v květnu

Po několika měsících končí v Českých Budějovicích revitalizace parku na břehu řeky Malše. Jen pár kroků od středu města vznikla náplavka, nové stezky, vybraná firma tam také vysázela přes 20 tisíc květin a umístila lavičky a osvětlení.

Park Dukelská dnes médiím představili zástupci města. Akce město vyšla na necelých 28 milionů korun včetně DPH. 

„Park je nově oplocen a myslím, že je oplocen decentně. Je to fajn zpráva pro rodiče, kterým nebudou nikam utíkat děti. Máme tu také 23 tisíc nových kytiček a hlavní prvek, který sem lidi natáhne, je určitě náplavka,“ řekl náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). 

Co zatím v parku chybí z původního projektu, jsou herní prvky pro děti. „Museli jsme krátce po našem nástupu rozhodnout o tom, že původně plánované herní prvky nebudeme dodělávat. Byly předmětem sporu. Kdybychom je ze zakázky nevyjmuli, určitě bychom tady dnes nestáli,“ uvedl Maroš. Tuto zakázku bude město v letošním roce soutěžit samostatně. 

Rekonstrukce parku Dukelská pokračuje. Na herní prvky město vypíše novou veřejnou zakázku

Proměna parku Dukelská pokračuje. Podle vedení města by se měl veřejnosti otevřít 1. května poté, co bude dokončena nová cyklostezka, chodníky a náplavka. Otevření parku se přesunulo z února na květen kvůli sporu týkajícím se herních prvků. Město...

Zatím se lidé do parku nedostanou. Počkat musí do 1. května, kdy se všechny vchody oficiálně zpřístupní. „Věřím, že to bude místo, kam lidé budou chodit odpočívat,“ sdělila primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). 

Vedení města připomnělo, že na akci naváže nedávno schválená rekonstrukce kulturního domu Slavie. Tu má opravit sdružení tří firem za necelou půl miliardu korun. 

Kromě toho mají na novou náplavku navázat další dvě plánované. Jedna z nich bude přímo před kulturním domem a stavební firmy ji vybudují při opravě kulutrního domu. Hotovo má být v roce 2025. 

„Teď se bavíme o tom, že budeme vypisovat výběrové řízení na otevření náplavky na Zátkově nábřeží, také tento projekt chceme mít hotový v roce 2025,“ popsal pro Budějckou Drbnu Maroš. Město by podle něj mohlo získat více než kilometr dlouhou náplavku v centru města.

„Centrum města se posouvá a využití řeky v návaznosti na Sokolský ostrov ožívá. Chceme pokračovat dalšími projekty u řeky ve směru od Dlouhého mostu,“ vzkázal hejtman Martin Kuba (ODS). Zmínil mimo jiné plánované otevření areálu výstaviště, Slunčení ostrov či sportovně-relaxační areál u sídliště Vltava. 

Zástupci města dnes připomněli, že revitalizaci parku v Dukelské ulici rozběhlo minulé vedení města. „Já jsem samozřejmě moc rád, že se to povedlo. Začalo to v roce 2019 a trochu to trvalo, ale důležité je, že budou mít obyvatelé města zrevitalizovaný park k dispozici. Věřím také, že se podaří dodatečně vysoutěžit i herní prvky. Novému vedení města jsem vyjádřil podporu, aby tuto akci dotáhli do konce,“ sdělil Budějcké Drbně bývalý náměstek primátora a stávající opoziční zastupitel Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice). 

Líbí se vám nová podoba parku Dukelská?

Celkem hlasovalo98 čtenářů

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, park, dukelská, malše, řeka, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Malše vznikla náplavka. Do nového parku lidé vyrazí v květnu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.