Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Petice varuje před opravou kulturního domu. Přicházíte pozdě, reagují politici

U konce je architektonická soutěž a radní už dokonce vybrali firmy, které českobudějovický Kulturní dům Slavie opraví. Část veřejnosti přesto těsně před zahájením rekonstrukce bojuje proti plánované opravě objektu na břehu řeky Malše. Podle zástupců koalice i opozice je však pozdě.

Příběh proměny kulturního domu se začal psát v roce 2019. Zhruba rok trvala mezinárodní architektonická soutěž, po které následovala projektová příprava. Letos radní schválili nabídku tří firem. Ty mají historický objekt opravit podle vítězného návrhu za zhruba půl miliardy korun. 

Letos začala část veřejnosti bojovat proti plánované investici, vznikla mimo jiné online petice, kterou doposud podepsalo 1 500 lidí. Zástupkyně petičního výboru Šárka Kosová před několika dny poslala otevřený dopis Petru Marošovi (ODS), který má jako náměstek primátorky na starosti přípravu a koordinaci velkých projektů.

Reagovala v něm na náměstkova slova, který před nedávnem uvedl, že neprojevuje nadšení z investice, ale nyní ji může zastavit pouze soud. 

V Českých Budějovicích začala protestní akce proti přestavbě kulturního domu Slavie

V Českých Budějovicích začala protestní akce proti přestavbě kulturního domu Slavie. Třídenní akce nabídne programy pro školy nebo komentované prohlídky. Organizátoři akce s názvem Srdce bijí pro Slavii tvrdí, že protestem chtějí upozornit na...

„Příprava byla na Magistrátu města prováděna více méně kabinetně a o způsobu konkrétního řešení přestavby KD Slavie rozhodlo prakticky jen několik lidí, většinou bez bližšího citového vztahu k městu a uvedené stavbě. Ze zkušenosti učiněné v rámci dosavadního průběhu petiční akce můžeme zodpovědně prohlásit, že většina osob, které připojily své podpisy k petici, zejména pak občané města, se o připravované přestavbě KD Slavie, jakož i způsobu a rozsahu jejího provedení, dozvěděla až nyní,“ napsala Šárka Kosová

Připomněla také, že je objekt více než 50 let nemovitou kulturní památkou. Kosová také vzkázala, že vlastník památky je povinen chránit ji před ohrožením, poškozením či jiným znehodnocením. 

„Současné aktivity vedení města, směřující k rychlému zahájení devastační rekonstrukce KD Slavie, nelze v kontextu této povinnosti vnímat jinak, než jako přímé porušení této zákonné povinnosti. V tomto smyslu se zajisté nelze odvolávat na již vydané územní a stavební povolení, když zákon je zcela jistě těmto správním aktům nadřazen, jednak připomínáme značně sporný způsob jejich získání,“ napsala mimo jiné Kosová.

Budějovickou Slavii opraví za půl miliardy sdružení tří firem

Českobudějovický kulturní dům Slavie opraví sdružení firem Metrostav, Geosan a Auboeck. Rozsáhlá rekonstrukce zhruba za 500 milionů korun bez daně potrvá dva roky. Výběrové řízení na opravu dnes schválila městská rada. Součástí projektu je i...

Autorům petice vadí také to, že se projekt spojuje s kandidaturou na titul Evropské hlavní město kultury 2028. Stěžují si také na dotaci od ministerstva kultury v hodnotě 177 milioů korun. Celkový text dopisu je k dispozici pod online peticí.

Budějcká Drbna požádala o vyjádření náměstka primátorky Petra Maroše, který včera společně s dalšími radními schvaloval reakci na petici. „Z naší pozice nyní musíme odpovědět to, co teď opakujeme pořád dokola, jako se opakují argumenty autorů petice. Tyto akce se měly odehrát před zhruba dvěma lety, kdy rekonstrukce dostávala povolení od památkářů či stavební povolení,“ vzkázal náměstek. 

Nové vedení města podle Maroše přišlo v říjnu a s akcí již nemohlo nic udělat. „Mohli jsme pouze pokračovat v rozběhnutých věcech. Výběrové řízení pokračovalo a my vybrali dodavatele. Nemůžeme dělat nic jiného, porušili bychom zákon. Některým argumentům rozumím, ale opravdu nemáme jinou možnost. Prostor na zastavení akce byl, proč se to nestalo, proč nebyli slyšet dříve, to nevím,“ dodal Maroš, který opět zopakoval, že není velkým příznivcem této investice. 

Plánovaná podoba zrekonstruovaného kulturního domu. Zdroj: Město České Budějovice

Na stížnosti petentů reagoval v dubnu také bývalý náměstek primátora a stávající opoziční zastupitel Juraj Thoma (Občané pro Budějovice), který byl u začátku celé akce. Ve vyjádření se otevřeně přihlásil k hotovému projektu na rekonstrukci a dostavbu Kulturního domu Slavie.

Thoma arguemnty petice odmítá. „Nic z toho, jako ostatně ani nic jiného z textu petice, není pravda. Je naopak ku podivu, že téměř tři roky trvající příprava na rekonstrukci vám nikomu nestála za pozornost v průběhu vyhlášené mezinárodní architektonické soutěže, která byla velice silně medializovaná. Co do jejího průběhu i co do jejích výsledků. A to včetně veřejné výstavy finálních soutěžních návrhů. Velice mě zaráží, že napadáte architektonickou soutěž, která je tím nejvhodnějším a nejvíc transparentním nástrojem, jakým může samospráva přistupovat k revitalizaci veřejných prostor a budov,“ uvedl. 

Připomněl, že u architektonických soutěží platí přísná pravidla. Kromě jiného mají v porotě převahu nezávislí členové, architekti. „Rovněž jste při důkladném studiu soutěžních podkladů museli zjistit, že mezi přizvanými experty poroty byl od počátku odborný pracovník Národního památkového ústavu. A rozhodně nebyl nijak pasivním členem poroty. S jeho připomínkami a doporučeními se museli autoři vítězného projektu vypořádat a v mnohém je akceptovat a projekt upravovat,“ napsal mimo jiné Thoma a přidal další argumenty. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky české budějovice, jihočeský kraj, kultura, kulturní dům, slavie, rekonstrukce, investice, petice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petice varuje před opravou kulturního domu. Přicházíte pozdě, reagují politici  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.