Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zastupitelé řešili nelegální reklamu. Chtějí jasná pravidla pro odstraňování billboardů

, aktualizováno 20. června 2023, 9:05

Téma billboardů se včera dostalo na jednání českobudějovických zastupitelů. Ti přijali usnesení, ve kterým vyzývají mimo jiné poslance a senátory. Chtějí, aby měli politici v regionech nástroje, díky nimž budou moci efektivně řešit nelegální reklamu.

Zařadit na program zastupitelstva téma nelegální reklamy navrhl bývalý náměstek primátora a stávající opoziční zastupitel Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice). Ten navrhl usnesení, které později upřesnil hejtman a městský radní Martin Kuba (ODS).

„Zařazení toho bodu byl správný nápad. Dovolil jsem si to usnesení trochu pozměnit. Měla by to být kombinace politického apelu a návrhu hledání řešení. Myslím, že bych rád, abychom takové usnesení přijali také na zastupitelstvu Jihočeského kraje tak, aby akcentovalo politickou sílu. Je třeba na ten problém posvítit,“ řekl Martin Kuba

Ten poté navrhl toto usnesení: „Zastupitelstvo města vnímá problematiku umisťování nelegálních reklamních nosičů podél komunikací na území Českých Budějovic a Jihočeského kraje jako velmi závažnou. Vyzývá radu města, politické orgány kraje, ministerstvo dopravy i jihočeské poslance a senátory, aby co nejdříve iniciovali revizi právních předpisů pro tuto problematiku. Současnou situaci vnimáme jako nedostačující. Žádáme, aby bylo vytvořeno takové právní prostředí, které poskytne municipalitám nástroje k tomu, aby mohly efektivně a nezpochybnitelně prosazovat pravidla pro umístění těchto reklamních nosičů.“

Původní autor usnesení Ivo Moravec řekl, že s usnesením souhlasí. „Podpořím to. Myslím, že to v sobě obsahuje i to, co jsem navrhoval já. Je důležité, abychom se všichni na něčem shodli a byl tam signál, že nás to trápí,“ řekl.

Zastupitelé pak diskutovali nad touto problematikou. Připomněli, že v případě Českých Budějovic nejde o nic nového. Opoziční zastupitel Tomáš Kubín (ANO) řekl, že téma řešilo už několik vedení města včetně toho, ve kterém sám působil.

„Jde o to vyjádřit, že to město a kraj vnímá, berou to vážně a chtějí s tím něco dělat...Nejen příběh z Lišova, kde byla před domem provedena kriminální akce, je medializovaný, ale spoustě z nás bylo vyhrožování prostřednictvím zpráv na Facebooku a tak dále,“ zmínil Kubín. On a někteří zastupitelé pak zmínili, že by se měl vyvinout také tlak na samotné inzerenty, které si reklamu na billboardech kupují. 

Kubín odkazoval na událost, ke které došlo před několika týdny. Tehdy skupina podnikatelů přivezla billboard před dům Tomáše Holuba. Ten se podle svých slov snaží starat o prostředí kolem sebe a řeší právě vizuální smog. Na svém facebookovém profilu zveřejnil v květnu příspěvek, ve kterém informoval o odstraňování reklamních konstrukcí z blízkosti silnic.

Zástupce skupiny podnikatelů Anton Fischer, jehož syn Oliver Fischer je jednatelem společnosti Eurobillboard Group, řekl, že tím podnikatelé chtěli dát najevo nesouhlas s postupem Tomáše Holuba. Za "vrchol nechutnosti" označil tento čin sám Holub. Hejtman Kuba včera řekl, že věc řeší policie.

Spor kvůli billboardům. Podnikatelé protestovali proti muži, který je nahlásil

V Lišově se dnes před jedním z rodinných domů objevil mobilní billboard se zvukovou nahrávkou. Šlo o reakci některých jihočeských podnikatelů na Tomáše Holuba. Ten v uplynulých týdnech a měsících s pomocí krajského úřadu nechal odstranit...

O incidentu psala jako první Budějcká Drbna. Později o něm informovala další média a velká část veřejnosti čin odsoudila. Vyhradili se proti němu také někteří politici. Náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík (Piráti) to v rozhovoru pro Budějckou Drbnu označil za "mafiánské praktiky". 

„Velmi výrazně by podobný byznys měl ovlivnit nový zákon, který bude platit od července. Ten zajistí mnohem snadnější odstraňování nelegálních ploch v ochranných pásmech. Odbourat by se měl zdlouhavý byrokratický proces, který právě těmto společnostem umožňuje vyhýbat se zodpovědnosti,“ řekl Kolářík.

Bývalý náměstek primátora a stávající poslanec Viktor Vojtko (STAN) dnes připomněl, že již byl schválen konkrétní návrh, který vyšel ve Sbírce zákonů. 

Od září roku 2017 do prosince roku 2022 odbor dopravy a silničního hospodářství zaslal 1 080 výzev a odstraněno bylo téměř 500 reklamních zařízení, vyplývá z údajů, které redakci poskytl krajský úřad. 

Zastrašování patří do devadesátek. Mafiánské praktiky billboardové společnosti nelze tolerovat, říká náměstek ministra vnitra

Mafiánskými praktikami nazývá náměstek ministra vnitra a v předchozím volebním období poslanec Pirátů Lukáš Kolářík, způsoby společnosti Eurobillboard. Právě ta má podél silnic nabízet reklamu na nelegálních billboardech. Lidé kolem společnosti o...

Hana Brožková z kanceláře jihočeského hejtmana před nedávnem připomněla, že po novele zákona o pozemních komunikacích od 1. září roku 2017 nesmí být umístěno žádné reklamní zařízení u silnic I. tříd, což platí i pro to v minulosti povolené. 

„V mnoha případech je velice složité dohledat majitele reklamních zařízení, protože panel není označen. Vlastníkem a provozovatelem značné části nepovolených reklamních zařízení je společnost EUROBILLBOARD CZ, i když ta vlastnictví popírá. Označuje je nálepkami různých společností, které za tímto účelem zřizuje,“ uvedla na jaře Brožková pro ČTK.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, reklama, billboard, zastupitelstvo, martin kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé řešili nelegální reklamu. Chtějí jasná pravidla pro odstraňování billboardů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.