Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Šumavě hoří bowling. Hasiči ochránili sklad pneumatik a lahve s plynem

Mimo jiné vysoké vedro a nedostatek vody komplikují jihočeským hasičům zásah ve Vimperku na Prachaticku. Hoří tam herna bowlingu. Podařilo se ochránit sklad pneumatik, kde jsou i lahve s plynem. Předpokládaná škoda je více než 10 milionů korun. Na místě jsou desítky hasičů.

Hasiči přijali oznámení po osmé hodině ráno. Lidé si všimli, že se ze střechy herny bowlingu valí kouř. Operační důstojníci svolali jednotky ve druhém stupni požárního poplachu.

Na místo jeli profesionální hasiči z Vimperku, Prachatic, Strakonic, Suchého Vrbného a Českých Budějovic. Přijeli také dobrovolníci obcí Svatá Maří Vimperk, Čkyně, Hrabice, Stachy, Zdíkov, Vacov, Výškovice a Buk.

„Průzkum potvrdil požár půdního prostoru nad bowlingem i nepřítomnost jakékoli osoby. Hasiči ihned zahájili hasební práce. Půda i objekt jsou silně zakouřené, hasiči vedou zásah v dýchací technice. Jelikož je nasazeno přibližně 70 hasičů, velitel zásahu si okamžitě vyžádal další průběžné dodávky dýchací techniky. Podle vyjádření majitele je na půdě archiv,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů

Hasiče dál zaměstnávají požáry. U Dačic hořelo pole, škoda je přes dva miliony korun

Jihočeské hasiče dál zaměstnávají požáry v přírodě způsobené vysokými teplotami, které v posledních dnech sužují Česko. I přesto, že se jejich počet během včerejšího ne snížil, řešili hasiči dva požáry, kde museli vyhlásit druhý stupeň poplachu....

Vedle bowlingu je sklad pneumatik, kde jsou i lahve s plynem. Hasiči místo ochlazovali a podařilo se jim majetek ochránit. 

„Hasební vodu berou jednotky z městského hydrantu, ale jelikož je na požářišti potřeba velké množství a hydrantová síť je takto velký odběr nedostatečná, bylo zřízeno čerpací stanoviště. Velitel zásahu si dále pro dostatek vody na požářišti vyžádal velkokapacitní cisterny,“ popsala Matějů.

Hasiči se do budovy dostali pouze střechou. Ta se však zhruba po hodině zásahu částečně propadla. Před 10. hodinou se podařilo zastavit šíření požáru. 

„Vzniklá škoda se předpokládá vyšší než 10 miliónů korun. Zásah komplikuje vedro, hasiči oblečení v plném zásahovém obleku a dýchací technice jsou vystaveni nejen žáru požáru, ale bojují i s panujícími vysokými teplotami,“ dodala Matějů. 

VIDEO: Na Šumavě hoří třídírna odpadu. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu

Zhruba půl hodinu po půlnoci vyjížděli hasiči k požáru třídírny odpadu v hale, která se nachází ve Vimperku. Na místě zasahuje několik jednotek, velitel musel dokonce vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Škoda bude v desítkách milionů korun.

Tento týden je to další rozsáhlý požár ve Vimperku. V úterý hasiči zasahovali v hale, kde je třídírna odpadu. Škoda bude v desítkách milionů korun.

V Jihočeském kraji řeší hasiči od minulého víkendu desítky zásahu. Většinou vyjíždí do přírody, kde hoří lesy či pole. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky šumava, hasiči, vimperk, požár, oheň, bowling

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě hoří bowling. Hasiči ochránili sklad pneumatik a lahve s plynem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.