Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rašelinná nádrž z 18. století dostane větší ochranu. Vědcům vadí komerční rybolov

Příběh Jiřické nádrže v Novohradských horách má další pokračování. Vodní dílo má získat zvláštní územní ochranu. Vědci tvrdí, že jde o výjimečnou lokalitu, kde žijí chránění živočichové. Vadí jim soukromý rybolov, firma podle jednatele věc řeší s úřady.

O větší ochraně Jiřické nádrže dnes informovali zástupci Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV). Ti v tiskové zprávě uvedli, že jednali s hejtmanem Martinem Kubou (ODS) a Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích. 

Vědci v uplynulých týdnech a měsících vytvořili petici za ochranu nádrže, kterou podepsalo více než dva tisíce lidí. Odborníci se s vedením kraje shodli na tom, že tato rašelinná nádrž z roku 1774 potřebuje efektivnější status ochrany. Jak hejtman sdělil, odbor životního prostředí kraje má v plánu zahájit práce na přípravu vyhlášení Jiřické nádrže formou samostatné zvláštní územní ochrany, uvedla Daniela Procházková, PR manažerka BC AV. 

K vyhlášení zvláště chráněného území by mohlo dojít do tří let, uvedli vědci. Řešit se má také nový způsob hospodaření s ohledem na rozmanitost vzácných druhů živočichů v Novohradských horách a zachování krajinného rázu.

Vědci kritizují aktivity soukromého vlastníka, který v lokalitě provozuje rekreační rybolov a podle zástupců BC AV vysazuje pro horský ekosystém nevhodné, nepůvodní a nežádoucí druhy ryb. 

Rybolov v lokalitě provozuje společnost Rybolov na Pohoří. Budějcká Drbna kontaktovala zástupce firmy. Jednatel Petr Mráček v dubnu redakci řekl, že se stanoviskem nesouhlasí. „Ve vyjádření je velké množství polopravd, které nejsou ověřené. Určitě se tomu budeme věnovat. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a Odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví Krajského úřadu Jihočeského kraje od nás dostanou jasné důkazy, už jsem s nimi byl v kontaktu,“ sdělil redakci na jaře Mráček

Dnes jednatel zopakoval, že věc i nadále řeší s úřady. Blíže téma nechtěl komentovat. 

Nádrž je také důležitá pro okolní rašeliniště z pohledu udržování vysokého stavu podzemní vody, vědci tvrdí, že zároveň hraje významnou roli v povodí římovské nádrže.

Vědci požadují vyšší ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách

Vědci požadují vyšší ochranu Jiřické nádrže v jihočeských Novohradských horách. Podle nich jde o výjimečnou lokalitu, kde žijí chránění živočichové. Vědci kritizují fakt, že Jiřická nádrž slouží ke komerčnímu rybolovu, kvůli němuž tam...

V petici adresované zastupitelům a hejtmanovi Jihočeského kraje odborníci požadovali, aby byla Jiřická nádrž zahrnuta do území nově vyhlášené Přírodní památky Pohoří na Šumavě. To se nestane.

„Vyjasnili jsme si, že z procesních důvodů je velmi problematické do této přírodní památky nyní nádrž zařadit. Nicméně mezi námi panuje jednoznačná shoda na tom, že Jiřická nádrž a její bezprostřední okolí má mít efektivnější statut ochrany a že se na tom bude pracovat,“ říká ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer. Ve hře je podle hejtmana vyhlášení chráněné krajinné oblasti.

Petici za ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách podepsaly již dva tisíce lidí

Více než dva tisíce lidí podepsalo petici za ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách. Iniciativu nastartovali letos v dubnu odborníci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích společně se spolkem Krajina Novohradska. Nelíbí...

„Dohodli jsme se na tom, že budeme s krajem úzce spolupracovat. Aktuálně připravíme návrh na složení rybí obsádky a vhodného hospodaření na Jiřické nádrži,“ uvádí Jiří Peterka, ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR.

„Slíbili jsme si, že budeme připravovat společné projekty do žádostí o granty s tematikou udržení kvalitní pitné vody. Cílíme na inovativní metody monitoringu povodí, abychom mohli předcházet následkům extrémních jevů, jako jsou povodně či sucha, na kvalitu vody. Budeme cílit i na to, abychom včas vysledovali nečekané události, jako je například intenzivní vnos živin do části povodí, třeba rybníka, a kraj tak mohl bezprostředněřešit problémové uživatele,“ dodává Peterka.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Procházková / Biologické centrum AV ČR

Štítky jiřická nádrž, jihočeský kraj, biologické centrum, rybolov, hejtman, martin kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

A to nemá ta firmička vlastní rybník,že musí do rašeliniště vysazovat ryby co tam nepatří!!!!!Stejně tam hovno vyroste,maximalně nějaké čudly!!!!!

Středa, 20. září 2023, 06:26Odpovědět

Rašelinná nádrž z 18. století dostane větší ochranu. Vědcům vadí komerční rybolov  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.