Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na sdílených kolech lidé v Písku ujeli přes 64 tisíc kilometrů

Od března do konce listopadu 2023 v Písku opět vzrostl zájem o sdílená kola. Lidé v jihočeském městě na nich najezdili více než 64 tisíc kilometrů. To je ve srovnání s předchozím rokem o téměř 30 tisíc kilometrů více.

Využití sdílených kol meziročně stouplo o 31 procent. Roste také počet registrovaných uživatelů, těch je téměř šest tisíc, meziročně o více než 1 700 více. 

„Je potěšující, že se okruh uživatelů sdílených kol i nájezd kilometrů opět zvýšil. To vypovídá o tom, že obyvatelé mají o tuto službu zájem,“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta Josef Soumar (Piráti).

„V současnosti vybíráme nového provozovatele, protože tomu stávajícímu, firmě nextbike Czech republic, skončila v roce 2023 smlouva,“ dodal.

V Písku je celkem sto kol. Lidé si je mohou půjčit a vráti na 72 stanicích. V průměru bylo měsíčně realizováno 5 051 výpůjček, denně pak 165.

„Nejpopulárnější byla sdílená kola v červnu, kdy provozovatel evidoval 6 614 výpůjček, mezi dny jasně vedl 9. červen, kdy se konala městská slavnost, a bicykly si lidé půjčili 299krát, vyplynulo to ze statistik firmy nextbike Czech republic. Lidé kola nejvíce využívali během pracovního týdne, nejčastěji pak v pátek, kdy bylo během celé uplynulé sezony uskutečněno přes 7 300 výpůjček,“ shrnula mluvčí města Petra Měšťanová.

Zástupci města řeší i problémy, které souvisí s tím, že si lidé kolo půjčí a poté ho nevrátí na stanovená místa. 

„Dalším problémem je pak vandalismus, kdy někdo kolo poničí, setkali jsme se i s tím, že jej hodili do řeky. Naštěstí jde o jednotky případů za sezonu,“ poznamenal místostarosta.

Ohodnoť článek

Foto Město Písek

Štítky písek, kola, doprava, sdílení

Na sdílených kolech lidé v Písku ujeli přes 64 tisíc kilometrů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.